От х:

Днес в x:

Защо Джеф Безос строи гигантски механичен часовник

Ето нещо, което не знаете: Джеф Безос – основател на Амазон и компанията Blue Origin – притежава планина. Да, цяла планина в Тексас.

Не само това, но най-богатият (на моменти) човек на планетата е открил идеалното нещо, което да съхранява в собствената си планина: гигантски механичен часовник, проектиран да издържи 10 000 години. В крайна сметка, няма как да натрупаш такова богатство, ако не мислиш нестандартно.

Каква е целта на този безумен проект с предполагаема цена 42 милиона долара?

Той всъщност е творение на изобретателя и учен Дани Хилис, на когото концепцията хрумнала преди десетилетия. Той мечтаел за часовник, способен да устои на изпитанията на времето – който отброява вековете и може да издържи 10 хилядолетия.

“В рамките на живота на този часовник, Съединените Щати вече няма да съществуват”, обясни Безос през 2011.

“Цели цивилизации ще умират и ще се възраждат. Ще бъдат измислени нови системи на управление. Никой не би могъл да си представи света, на който часовникът ще стане свидетел”

Това беше преди няколко години, когато Безос и Хилис вече бяха работили по часовника от няколко години. Тогава изобретателите, нарекли се The Long Now Foundation, обявиха, че финалните дизайн и инженеринг на неподвластния на времето часовник са почти готови.

След това нещата затихнаха, до тази седмица, когато Безос туитна важна информация за проекта. Той сподели видео и потвърди, че инсталирането на високата 152 метра машина е в ход в планинската верига Сиера Диабло.

Все още не знаем кога точно ще приключи работата по 10 000-годишния часовник, но от Long Now Foundation вече заявиха, че съоръжението ще бъде отворено за широката публика, което означава, че ако го посетите в точното време, ще чуете звука му.....появяващ се веднъж на всеки 1 000 години.

Някои вече  разкритикуваха Безос, че пилее състоянието си за безмислени проекти.

“Часовникът няма никаква практическа цел и със сигурност няма да спечели пари. Той е по-скоро концептуално произведение на изкуството, което трябва да насърчи хората да се замислят за далечното бъдеще на човечеството ”, казва Ан Вандермей от Fortune.

Дори и да не сте сред почитателите на часовника, само се запитайте дали да изпратиш Тесла в космоса звучи по-разумно.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини