От х:

Днес в x:

Министърът на МВР глобен за неправилно паркиране, плаща с sms. Преглед на националния печат

"Дневник": Предизборно Станишев иска да чисти вместо Борисов

Министерският съвет може да изземе функциите на общината по почистването на София, ако реши да обяви кризисно положение в града заради ситуацията с боклука. На днешното си заседание кабинетът ще обсъжда мярката, предложена в доклад на министерствата на околната среда, здравеопазването и регионалното развитие. Документът беше представен само 24 часа след като премиерът Сергей Станишев нареди написването му. Събитията се развиха мълниеносно, но две седмици след като събирането на отпадъците беше подновено и години, откакто столицата има проблеми със сметта.
Ако министрите подкрепят идеята, държавата ще изземе изцяло функциите на общината при управлението на отпадъците. На гласуване от министрите ще бъде подложено и предложението за обявяване на сметището в Суходол за национален обект, което означава, че и то ще се ръководи от централната власт. Ще се търси и алтернативно депо, се разбира от доклада. Разпоредбите в Закона при управление при кризи дават право на кабинета да сключи договор с фирма или фирми, които да поемат почистването на града на мястото на избраните преди две седмици от общината осем дружества. Посоченият от правителството чистач може да работи до отменянето на кризисното положение, което отново става с решение на Министерския съвет. Правителството може да изиска от общината като "причинител на вредите" да плати за услугите на избраната от него фирма. Сред социалисти се говори, макар и неофициално, че единствената фирма, която е в състояние да поеме чистенето на цяла София, е "изгонената" преди по-малко от месец от кмета Бойко Борисов "Новера". От правителството не поясниха дали това са намеренията им, а от министерството на околната среда отказаха коментар. Имаме готовност да започнем да чистим веднага, каза пресаташето на "Новера" Димитър Димитров, но уточни, че засега никой не е поискал подобно нещо.


"Стандарт": Пиратите изпуснали втори кораб с наши
Втори български кораб едва не е станал плячка за сомалийските пирати. 24 000-тонният кораб Princess K, чийто агент e "Варна Шипинг енд Трейдинг", се е намирал по същото време в Аденския залив, когато бе отвлечен "Маласпина касъл", съобщиха от фирмата оператор. Корабът е натоварен с метали, екипажът му е от 22 души и извършва рейс от Севастопол за Манила. Заради лошата слава на района и честите набези на пиратите на капитана на кораба било наредено да се е включи в конвой заедно с други 13 търговски съда. Те били придружавани от 2 китайски военни кораба под номера 169 и 171. Според информация от капитана около тях са се намирали още 4 военни кораба от НАТО, Малайзия, Индия и Япония. Плавателни съдове, които оперира "Варна Шипинг енд Трейдинг", често преминават през този район и ръководството на фирмата всеки път отделя специално внимание за гарантирането на сигурността на корабите, екипажите и товарите. От фирмата потвърждават, че наглостта на пиратите и тяхната агресивност създават огромна несигурност в района, но считат, че исканията им по случая с "Маласпина касъл" ще бъдат само финансови и няма опасност за екипажа на похитения кораб. В близките дни в залива ще навлязат и други кораби с българи на борда, сред които са Pearl K, и Deni Z на "Варна Шипинг енд Трейдинг", както и "София" на БМФ.


"Дневник": Сръбски наркобос се похвали с връзки с Борисов и Гигов
Конфликт със сръбски политици принудил сочения за наркотрафикант №1 на Балканите Сретен Йосич-Амстердамеца да напусне Сърбия и да се пресели в България. Това разказа Йосич по време на делото срещу него в Белград, където е обвинен за подбудителство към убийства и връзки с бившите спецслужби. "В България се чувствах сигурно, защото бях под защитата на разузнаването, на Бойко Борисов, който стана кмет на София, и на Николай Гигов, собственик на футболния клуб "Локомотив", твърди Амстердамеца, цитиран от радио "Дарик".
"Аз като главен секретар на МВР участвах в издирването и арестуването на Йосич", каза Борисов пред "Дневник". По думите му Йосич е споменал името му само защото го е чувал. Гигов пък заяви, че познава Йосич от началото на 90-те години, когато сърбинът се занимавал с трансфери на футболисти. Той отрече двамата да са имали общ бизнес с търговия на оръжие, защото "Йосич никога не се е занимавал с това", а износът на Гигов бил за държави от НАТО.

"24 часа": Миков плати с SMS 50 лв. глоба неправилно паркиране
Всеки шофьор, който наруши закона на пътя и трябва да плати глоба по фиш, вече ще може да получава SMS на телефона си до 24 часа, след като е бил спипан.
Ако нарушителят отговори на съобщението, ще си е платил глобата, без да се реди на безкрайни опашки пред гишетата на Пътна полиция.
За да ползвате тази услуга или да плащате фишове по интернет, ще трябва да се регистрирате в сайта ebg.bg. От юни през интернет всеки ще може да си провери какви пари дължи по наказателни постановления и колко контролни точки са останали в талона му, обясниха експертите.
Новата електронна система ще бъде достъпна след около месец и половина. Тогава трябва да бъдат приети на второ четене от парламента и да влязат в сила промените в Закона за движение по пътищата, съобщи вътрешният министър Михаил Миков.
Вчера той бе глобен символично с 50 лева за неправилно спиране. Така шофьорът министър демонстрира модерния начин на плащане на глоби,при който катаджии ще издават на пътя фишове, без да пишат.

"Монитор": 8 държат Киров в плен
Осем души държат вносителя на "Бош" за България Киро Киров в плен. Полицията вече разполага с пълен профил на бандата, изграден върху показанията на освободени вече жертви на същите похитители, научи "Монитор".
Според разказите на бизнесмена Ангел Бончев и бившия митничар Георги Георгиев-Пурата трима души са преките извършители. Те нападат жертвата и я вкарват в джип с шофьор, с който ги изтегля. Задължително пред тях се движи пилотна кола с двама души. Тяхната задача е да съобщят при възникнала опасност на пътя, за да може джипът да смени маршрута в последния момент. Комуникацията между двата екипа се води по радиостанции, тъй като става най-бързо и лесно, твърдят разследващи.
В помещението, където държат заложника, влиза само един от бандата. Той дава вода, храна и опиати на жертвата. Медикаментите трябва да объркат отвлечения, за да изгуби представа за време и пространство. Бончев обаче е успял да разпознае с какви хапчета са го тъпкали. Преди да му подействат, е имал възможност да види за секунда човека, който му ги е давал. Той бил с маска, като има единствено приблизителни данни за ръста му. След първите дни в плен бившият директор на футболен клуб "Литекс" се опитвал да опита стените и пода, за да се ориентира къде се намира. Въпреки това тези данни не са помогнали особено на разследващите.
Смята се, че мозъкът на групата е българин, но сред похитителите може да има един-двама чужденци.

Сензация: Доган в парламента
Безпрецедентна визита на Ахмед Доган в парламента смути депутати и журналисти вчера. Лидерът на ДПС неочаквано посети работното си място в най-обикновен пленарен ден, след като цял мандат се появява само за гласувания по вотовете на недоверие.
Оказа се, че Сокола е дошъл на частно посещение - да уважи рождения ден на заместника си в партията Юнал Лютфи. Вчера той навърши 65 г.
Височайшият гост, рожденикът и депутатите от ДПС прекараха над 3 ч в стаята на движението. Час по час служителки на събранието им носеха декорирани блюда с плодове и купи с лед. Доган така и не влезе в залата.

"Монитор": Прагът за коалициите става 8%
Прагът за влизане на коалиции в парламента става 8%. Това реши вчера на заседанието си парламентарната комисия по промените в изборното законодателство. Предложението мина с гласовете на левицата и на ДПС. То беше внесено от независимите депутати Яне Янев, Димитър Абаджиев и група народни представители. Идеята предвижда още, когато коалицията е създадена от повече от две партии, за всяка следваща формация над тази бройка да се добавя по още един процент над 8. Мотивът на Абаджиев беше, че подобна практика има и в други европейски страни като Италия и Полша.
Според зам.-председателя на ДПС Лютви Местан предложението няма за адресат дясното обединение. Ние вярваме, че десницата няма проблем с бариера от 8%. Искам да подчертая, че ДПС няма частен интерес от това предложение. Ние не си представяме следващия парламент без автентичен десен субект, коментира той. Според него 8-процентната бариера може да стабилизира политическата система в страната и може да реши доста проблеми.


"24 часа": ОДС се стопи до 10 депутати
На кантар от разпад осъмна групата на ОДС вчера, след като тримата бунтари Димитър Йорданов, Димитър Димитров и Марио Тагарински очаквано я напуснаха. Най-многобройната до оня ден опозиционна група се стопи до санитарния минимум от 10 депутати. Във вторник си тръгна и Иван Колчаков.
Четиримата са против коалицията с ДСБ и лично Иван Костов. Дясното обединение не се състоя, аз няма да стоя в командирско средновековие, отсече Тагарински.
Тримата, които си тръгнаха вчера, остават в синята партия. Вероятно ще се включат в бъдещата група на Яне Янев. С тях лидерът на РЗС ще събере необходимата бройка от над 10 човека.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини