От х:

Днес в x:

Студентката Елена Иванова получи Международна награда от херцога на Единбург

    Студентката по медицина Елена Иванова е четвъртият първомаец, носител на Наградата на херцога на Единбург.

    Международната награда на херцога на Единбург (наричана за краткост Наградата) е водеща международна младежка Програма за личностно развитие и постижения. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки целите си, младите развиват умения и качества, които остават за цял живот.

    Тази година за трети пореден път, в Централен Военен Клуб беше организирана церемония по награждаване на младежи преминали през Международната награда на херцога на Единбург – България. Президентът Румен Радев, патрон на организацията, връчи почетните значки и сертификати на над 120 младежи от цялата страна. В събитието специално участие взе и Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания.

    Елена Иванова е завършила Хасковската езикова гимназия, а в момента  е студентка по медицина във II курс, в Пловдивския медицински университет. За наградата е била е в екип от 8 човека, разделен на две групи. Неин ръководител е Христина Попова, която също е от Първомай.

    Когато разбрах, че мога да бъда наградена за начина, по който съм избрала да живея живота си, беше ключов момент, за да се включа в програмата, споделя Елена Иванова, а освен бронзовата значка получава безценните организационни умения и лидерски способности.

    За всеки участник има 4 предизвикателства. Три от тях са доброволчество, умения и физически усилия. По програма тя трябва да избере едно, което да бъде водещо и да го упражнява 6 месеца. Елена избира доброволчеството. Другите две са с продължителност от 3 месеца. Четвъртото изпитание е приключение и е еднократно.

    Елена се включва в организация за обмен на студенти и бързо става Локален отговорник по научен обмен на заминаващи и пристигащи студенти по медицина. Доброволно се включва в организирането на научни конференции като по този начин придобива опит и едновременно с това - нови знания.

    За усвояване на умения Елена избира да завърши шофьорски курс, а получената шофьорска книжка счита за допълнителна награда.

    Физическата ѝ дейност е свързана с фитнес, като приема 30-дневно спортно предизвикателство на VicyFit.

    Най-трудното, но и най-емоционалното и запомнящо се е четвъртото предизвикателство – планински преход от Перущица през Бряновщица до Храбрино, без телефон и Интернет, но за сметка на това под непрекъснат дъжд. На преходите бъдещите носители на Наградата излизат с ментори, които ги учат на важни за планината неща – как да се ориентират, как да опънат палатките си. Елена разказва с вълнение за това как като градски хора са преживяли неудобството да спиш под дъжда в тясна палатка и за изкачването на връх Коруджи тепе, който макар и само 825 м, не е бил най-гостоприемен по това време на годината.

    Сега Елена Иванова иска да завоюва сребърна значка. Предстои ѝ да формулира целите си. В тази фаза всяко от предизвикателствата е два пъти по-дълго. Тя продължава да изживява мечтата си да стане лекар, като не спира да се занимава с доброволчество.

    Преди Елена, носители на бронзова значка станаха нейните връстници Мариана Колева, Гергана Коева и Иван Караславов. От създаването си през 1956 г. до днес повече от 8 000 000 млади хора в 144 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в програмата на Наградата. В момента над 1 000 000 младежи по целия свят постигат своите личностни цели, като част от Наградата.

    Елена Иванова е една от тях.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Та
      Татяна
      3 0
      13:04, 15 яну 2018
      Браво на момичето, но е петата носителка на тази награда от гр. Първомай. 2017 г. Месец януари има още един студент от Първомай спечелил наградата.
      • Пъ
        Първомай
        1 -3
        14:03, 15 яну 2018

        и уверявам Ви, нямаше да го пропуснем, ако имахме някаква информация за това.

    • 2
      Де
      Дебър
      6 -2
      19:53, 15 яну 2018
      Голямо предизвикателство да направиш един преход в планината и супер умение да вземеш шофьорска книжка! А бе, ей добре ли сте! И за това се дават награди? Нещо сбъркано има в това време.
    • 3
      Ив
      Иво
      5 -1
      11:41, 16 яну 2018
      Позволявам си да пиша, тъй като познавам Христина и ми е разказвала за участието си в Наградата.
      Всъщност Наградата се присъжда за това, че младежите съумяват да си поставят реалистични цели в четири направления (доброволчество, умения, физ. активност и приключенско пътуване), да ги следват в срок от 6-18 месеца и да ги завършват успешно. Съществено е, че всяка седмица трябва да работят във всяко едно от направленията. Тоест моето впечатление е, че Наградата се дава за развитие на качества като целеустременост, постоянство, упоритост и т.н., които липсват на много хора, не само на младежите. И тук идва въпрсът, колко от нас ходят на работа/училище, доброволци са ежеседмично някъде, учат нещо ново извън работа/ училище, спортуват ежеседмично и правят преходи в планината по 2-4 дни?
    • 4
      12
      123
      2 -1
      19:47, 16 яну 2018
      Ивчо,много са Ви ниски целите бе,, моето дете! А случайно да си поставяте цели като как да бъдете полезни на обществото а не само на себе си или ви учат как да бъдете оформени егоисти и единаци?
    • 5
      Ив
      Иво
      1 -1
      22:12, 16 яну 2018
      Целите са на всеки му според възможностите му. Може да споделите Вашите цели като пример явно за високо ниво. Що се отнася до полза за обществото мисля, че споменах за доброволчество.
      Спокойна вечер!
    Последни новини