От х:

Днес в x:

Проверяват язовирни стени заради гръцките трусове. Преглед на печата

24 часа

Проверяват язовирни стени заради гръцките трусове

Серия от земни трусове държаха будни хората от Югозападна България в нощта срещу вторник. Първите по-слаби бяха веднага след полунощ, последвани от няколко със сила между 3-а и 4-а степен в интервала от полунощ докъм 1 ч. Най-силният обаче бе в 6, 24 ч с магнитуд 5,1.

От агенцията за метрология обявиха, че ще направят извънредни проверки на язовирите в Югозападния регион, където е усетен трусът.

Труд

Руски тролове се подиграха с Вашингтон

Преди дни "Вашингтон пост" публикува статия за тайна дезинформационна операция на ГРУ (руското военно разузнаване) в Украйна от 2014 г. Материалът се опира на "секретен доклад на ГРУ", с който вестникът разполага. Изданието преразказва неговото съдържание. То е съвсем банално: след като Виктор Янукович напуснал Украйна през февруари 2014 г., руското военно разузнаване създало мрежа от "множество" фалшиви профили в социалните мрежи. Тези профили трябвало да представляват "обикновени хора от цяла Украйна", уж разочаровани от Евромайдана. Вестникът твърди, че за провеждането на дезинформационната операция били подбрани 30 украински групи в социалните мрежи и 25 англоезични издания.

Монитор

Данъчните спират далаверите със запечатани обекти

Далаверите със запечатаните от данъчните обекти са на път да останат в историята, след като бяха въведени последните промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), които влизат в сила от началото на тази година.

Търговците, чиито магазини НАП затваряше поради различни нарушения, масово заобикаляха закона. Това ставаше чрез прехвърляне на стопанисването на обекта в рамките на ден на друго юридическо лице, включително преназначаване на персонала, прехвърляне на касовите апарати и дори преподписване на договори с наемодатели и доставчици.

Стандарт

Банско протестира срещу зелената мафия

Банскалии отново излизат на протест на първокласен път Е-79. Този път жителите на зимния курорт Банско се събират, за да се опълчат на "зелената мафия".

"Псевдоеколозите продължават да тиражират лъжи и свикват протестно шествие на 4 януари в София срещу решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин". Нека не стоим безучастни и да им отговорим както се полага! Призовавам ви да се се съберем отново при Симитли на 4 декември и да изразим нашия протест срещу Зелената мафия", написа в личния си профил във фейсбук кметът на община Банско - Георги Икономов.

Сега

Управляващите катастрофираха с мерките срещу катастрофите

Заканите на премиера Бойко Борисов и управляващото мнозинство за строги мерки срещу вандалите на пътя, които причиняват катастрофи и сеят смърт, претърпяха пълен провал. Към 31 декември 2017 г. жертвите по пътищата са 678, сочи полицейската статистика. Това е само с около 30 души по-малко от предната година. "Резултатите в края на годината не са така добри, както се очакваше", заяви вчера бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев, цитиран от "Фокус".

Дума

Годината започна с президентско вето

В първия работен ден от 2018 г. президентът Румен Радев наложи вето върху наложения от ГЕРБ антикорупционен закон. Той оспорва нормативния акт по принцип и в неговата цялост. Приетият закон не само не създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, но дори ще затруднява борбата с нея, категоричен е президентът. Според него предвидените мерки не са достатъчни за ефективно противодействие.

Авторитетни европейски издания като "Гардиън", "Ди цайт" и "Журнал дьо Диманш" в един тон отбелязаха, че най-корумпираната държава в ЕС ще ръководи европредседателството. Корнелия Нинова поиска позицията на премиера Бойко Борисов.

Капитал дейли

Президентът наложи вето на антикорупционния закон

Очаквано президентът Румен Радев наложи вето върху приетия в края на миналата година Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, при това не върху отделни негови текстове, а принципно върху целия закон. В мотивите си той обобщава, че новоприетият закон "не само не създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, но дори ще затруднява борбата с нея".

Ветото на държавния глава беше очаквано, доколкото Румен Радев заяви такова намерение още в средата на декември, докато течеше второто четене на закона преди неговото окончателно приемане. Тогава той коментира, че законът не е ефективен удар срещу корупцията, защото позволява на корумпиращите пак да "захранват корупция", а същевременно може да бъде използван като "бухалка за разправяне с неудобните".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини