От х:

Днес в x:

Справочник на песимиста за следващото десетилетие

В края на годината Bloomberg по традиция анализира възможните негативни сценарии за следващата година, нo в публикувания "Справочник на песимиста за 2028 год" се разглежда докъде биха довели потенциалните сътресения на 2018 за десетилетие. Аналитиците при това признават, че това не са толкова прогнози в точния смисъл на думата, колкото "провокационни идеи", но има сериозни основания за тях.  

1, Доналд Тръмп е избран за втори мандат. През 2021 САЩ изпадат в дълбока рецесия. През 2024 в големите градове има бунтове заради здравната система (отменената от Тръмп Обамакеър). Избирателите все повече се разочароват от традиционните партии  и все по-активно дават гласа си на различни алтернативни партии. На изборите през 2028 год. никой не получава нужния брой гласове и борбата между кандидатите, включително съдебни дела, продължава до церемонията по встъпване в длъжност през 2029 год.

2. Фалшивите новини убиват Facebook. Онлайн платформите преживяват все по-голяма фрагментация. Нивото на дезинформация рязко нараства и през 2028 год 55% от руснаците вярват, че Тръмп е президент на САЩ пожизнено. Фалшиво видео с неговата коронация е публикувано в социална мрежа, посветена на руския национализъм.

3. Биткоинът заменя банките. До 2028 год. глобалната банкова система се е превърнала в сложно и фрагментирано съчетание на различни криптовалути и платежни системи. Биткоинът струва 1 млн. долара.

4. През 2018 год. КНГР изстрелва ракета. Тя достига на 20 мили от западното крайбрежия на САЩ. След неочакваната смърт на Ким Чен Ун, през 2028 в Северна Корея управлява марионетно правителство. Китай анексира Тайван. Япония възобновява разработката на ядрени оръжия. Азия активно се включва в оръжейната надпревара.

5. Корбин връща величието на социализма. Преговорите за Брекзит излизат от контрол.  Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин става министър председател на Великобритания. Той започва социална реформа, данъците се вдигат, големите банки напускат Острова. Социализмът отново e на мода. През 2028 година Великобритания е високорискова икономика близо до фалит.

6. Войната на поколенията разрушава Европа. Френският президент Франсоа Макрон е принуден да проведе през 2018 год. пенсионна реформа под натиска на пенсионерите. В Италия на власт идва 80-годишният Силвио Берлускони. През 2028 година вследствие това набират сила различни младежки движения, младежта отказва да плаща данъци, от които ще се изплащат пенсии. ЕС върви към разпадане. Шотландия гласува за независимост от Великобритания, Каталуния се отделя от Испания, Белгия е разделена на три части.

7. Китай започва търговска война.  През 2018 год, Китай е връхлетян от мощни природни бедствия, наводнения и тайфуни, заради климатичните промени. Страната преминава на електромобили и изисква другите страни да спазват строго Парижкото споразумение и да ограничат вредните емисии. През 2028 год. Китай въвежда санкции против страните, които отказват да намалят вредните емисии, включително срещу САЩ и Русия. Така започва първата в света търговска война заради климатичните промени.

8. Електромобилите слагат край на ерата на петрола. Пробив в технологията на батериите през 2018 води до тотално навлизане на електромобилите. Цената на нефта пада с 10 долара годишно. Мохамед бин Салман става крал на Саудитска Арабия. Той строи мегаполиса Неом в пустинята и започват разхищения. Останалата част от вниманието на света се фокусира върху успеха на новите електрически автомобили, излизащи от производствените линии в Силиконовата долина и Шенжен. През 2024 год. цената на петрола е 10 долара, Владимир Путин напуска политическата сцена и опитва да управлява страната чрез довереното си лице Елвира Набиулина, бивш директoр на централната банка. Саудитска Арабия е в икономическа депресия. През 2028 никой не е виждал лицето на Путин, Набиулина се бори да предотврати разпадането на страната. Градът на Мохамед бин Салман остава недосторен и небостъргачите потъват в пясъка. ОПЕК изчезва. Инвеститорите са в  паника от ширещите се фалити в световната петролна индустрия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини