От х:

Днес в x:

Мъжете използват по-редовно компютър от жените

Мъжете са по-активни на компютъра и в интернет. 59.7 % от тях ползват компютър редовно, а 63.0% - интернет, докато при жените относителните дялове са съответно 58.0 и 60.8%. Това показват резултатите от проведеното през 2017 г. изследване на НСИ за използването на информационно-комуникационни технологии в домакинствата.

Най-често използват компютри учащите-почти сто процента от тях.

Хората, които редовно използват интернет го правят предимно от мобилния телефон 85.3%, а 36.1% сърфират чрез лаптоп или таблет.

Редовните интернет потребители най-често използват глобалната мрежа с цел комуникация. 97.4% от тях посочват, че използват интернет за телефонни или видеоразговори, участие в социални мрежи, изпращане/получаване на е-поща или споделяне на собствени снимки, текст, музика, видео. Проучването на НСИ показва още, че най-популярната социална мрежа у нас е Facebook, като 38.5% от редовните интернет потребители проверяват акаунта си по няколко пъти на ден. 87.0% от лицата използват глобалната мрежа за достъп до информация - четене на онлайн вестници, новини, списания.

Еднакъв е делът на хората, които използват интернет за обществено и политическо участие и с професионални цели.

Резултатите от изследването показват още, че Потребители на облачни услуги са 29.7% от мъжете и 27.2% от жените. Тийнейджърите и младите хора-на възраст от 16 до 24 години са най-активните ползватели на този вид услуга. Възможността обаче не е непозната и за 11.8% от

лицата на възраст 65 и повече години, които редовно използват глобалната мрежа.

През 2017 г. 67.3% от домакинствата в България имат достъп до интернет, а 63.0% разполагат с настолен компютър, лаптоп или таблет.  

Красимира Славова

Коментари в сайта

Последни новини