От х:

Днес в x:

Определиха думата на 2017 година

Изображение 1 от 2

    Думата на 2017 е "замесен", определи Dictionary, съобщи на сайта авторитетният онлайн речник. Замесен - complicit, означава "да избереш да участваш в незаконно или съмнително действие, особено съвместно с други, да бъдеш съучастник или въвлечен в неправомерни действия". Думата може да означава "в някаква степен да си отговорен за нещо... дори индиректно".

    Речникът е бил потърсен за помощ какво означава тази дума 11000 процента повече след априлското интервю на Иванка Тръмп. Водещ на CBS попита Иванка за обвиненията, че "тя и съпругът ѝ са замесени в действията на баща ѝ". Дъщерята на президента отговори, че "ако да бъдеш занесен означава да искаш да бъдеш силата на доброто и да оказваш положително влияние, то тя е замесена", после добави, че не знае какво означава "да бъдеш замесен".

    Изборът на думата е свързан и с многобройните обвинения за сексуално насилие срещу няколко овластени мъже, което доведе до оставки и уволнения на върха в различни индустрии. Известни жени се изказаха срещу бившия изпълнителен директор на филма Харви Уайнстейн, който вдъхнови други жертви на посегателства да огласят собствените си истории. Тези могъщи мъже не биха могли да навредят на толкова много хора през толкова дълги години без съучастието (complicity) на техните сътрудници и установената практика на "затваряне на очите" за неправомерно поведение.

    Изявлението на президента Тръмп след събитията в Шарлотсвил през август, в което той каза, че "двете страни" са виновни, показа неговата съпричастност (complicity) към идеологии, които насърчават омразата, особено насочена към маргинализирани групи. В тази връзка потребителите са търсили в речника значението на думите нацисти, неонацисти, антифашисти и антифа.

    Към мотивите за избор на думата Dictionary посочват и решението на президента Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Новият шеф на Агенцията за защита на околната среда Скот Прут стана съучастник (complicit) с отказа си да признае, че хората играят основна роля в изменението на климата. И не можем да забравим, че информацията за изменението на климата беше премахната и от уебсайта на правителството тази година.

    Екстремните метеорологични условия са накарали хората да потърсят в речника термините "изменение на климата", "глобално затопляне" и "въглероден диоксид", които да били сред най-търсените през 2017

    "Нашият избор на Дума на годината е продиктуван колкото от това, което е видимо, колкото и от това, което не е. Това е една дума, която ни напомня, че дори бездействието е вид действие. Безмълвното приемане на неправомерни действия е начинът да стигнем до този момент. Не трябва да позволяваме това да продължава да бъде норма. Ако го направим, ние всички сме съучастници (complicit)", пишат редакторите на Dictionary.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Сл
      Сланинко
      2 0
      16:35, 29 ное 2017
      Поредния идиотизъм на англо американо европейските абдали
    Последни новини