От х:

Днес в x:

Откриха мистериозен замък на 3 000 години под водите на езерото Ван в Турция

Потънали градове са залегнали в множество легенди, но сега археолози се натъкнаха на нещо истинско под водите на езерото Ван в Турция.

След изследване, продължило цяло десетилетие, върху второто по големина езеро в Близкия Изток, под водите му бе открито изгубено царство.

Археолози от Университета във Ван оповестиха сензационно откритие – обширен замък на възраст 3 000 години, съхранен в идеално състояние под водите на езерото. Изследователите си сътрудничали тясно с международен екип от водолази.

Изгубените подводни градове и замъци са популярен мотив от местните фолклор и легенди по цял свят, подобно на историите за древни езерни чудовища.

Ташин Джейлян, ръководител на водолазния екип, се гмурнал да търси чудавището от езерото Ван и вместо това се натъкнал на изгубения град.

“Носеха се слухове, че под водата има нещо, но повечето археолози и историци ни казваха, че няма да открием нищо”, обяснава той.

Замъкът се простира на около километър, стенита му са високи 3-4 метра и са се съхранили в добро състояние от алкалните води в езерото.

Изследователите смятат, че се касае за реликва от желязната епоха, принадлежала на цивилизацията Урарту, известна още като Царство Ван, процъфтявала в региона между 9-ти и 6-ти век пр.н.е.

С течение на времето обаче нивото на водата се вдигнало драстично и постепенно части от града били залети.

Други части на древното селище са значително по-високи и се издигат дори над бреговата линия. Те са обект на продължаващо археологическо изследване.

“Множество цивилизации и народи са се заселвали около бреговете на езерото Ван. Те кръстили езорото “горното море” и вярвали, че то крие много мистерии. Вземайки под внимание тези вярвания, започнахме работа, за да разкрием тайните на езерото”, казва Джейлян.

Трудът им бавно започнал да дава резултати. Миналата година, екипът откри участък с площ 4 километра, покрит със сталагмити и надгробни плочи от епохата на селджуките от преди около 1000 години

По-рано през годината бе открит и руски кораб, за който се вярва, че е потънал през 1948 година.

Екипът все още не е успял да установи каква част от стените е погребана в седиментите по езерното дъно. Предстои още работа, за да бъдат разкрити повече подробности за структурата и хората, живели в нея.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини