От х:

Днес в x:

Водородни клетки ще захранват дейта центрове

Ново поколение водородни клетки за автомобили могат да намерят приложение като резервно захранване на центровете за данни. Разработката е дело на немския производител Daimler и е бе показана на изложение във Франкфурт миналата седмица.

С около 30% по-малки и с 40% по-мощни от своите предшественици, новите горивни клетки са достатъчно компактни, за да се вместят в двигателното отделение на автомобилите Mercedes-Benz, но същевременно имат необходимата гъвкавост и за други приложения, извън транспортните средства.

Daimler е разработила в партньорство с няколко други компании стационарен прототип за използване на водородните горивни елементи като източник на резервно захранване за изчислителни центрове. В проекта участват NuCellSys (дъщерна компания на Daimler), изследователските звена Daimler Innovations Lab1886 и Mercedes-Benz Research and Development North America (MBRDNA), ИТ корпорацията HPE, Power Innovations (PI) и National Renewable Energy Laboratory (NREL).

Според създателите на прототипа, новият източник на захранване може да допълни генераторите със слънчева и вятърна енергия и да обезпечи работата на дейта центровете при намалена генерация. В периоди на излишна генерация енергията се използва за производство на водород.

За разлика от акумулаторите, които се нуждаят от презареждане, горивните елементи могат да работят колкото е необходимо при условие, че захранването с водород е непрекъснато. Предимства на водородния генератор са неговите компактност, висока надеждност, ниско ниво на емисии и шум, в сравнение с дизеловите и бензиновите двигатели.

Пилотният проект на Daimler ще бъде представен на изложението SuperComputing 2017, което започва днес в Денвър. Daimler, HPE и PI ще пристъпят към комерсиална реализация на водородния генератор за дейта центрове през следващата година.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини