От х:

Днес в x:

12 °C

Безпилотният водороден автомобил Hyundai Nexo прекоси Южна Корея (видео)

Hyundai току-що завърши най-дългото пътешествие с автономна кола в Южна Корея с тестовия водороден модел Nexo. Пет автомобила от модела изминаха 190 километра от Сеул до Пиеонгчанг, управлявайки всичко самостоятелно – от смяната на лентите по магистралата до преминаването през участъковите пунктове за таксуване.

Пътуването започна в Сеул на 2 февруари. То включваше пет автомобила – три Nexo SUV и два Genesis G80, всички модифицирани за автономно шофиране. Водачите на петте коли можеха да контролират колите чрез бутоните “круиз” и “настройване” на волана, за включват или изключват режима на самоуправление. Тяхната намеса обаче не се наложи в продължение на близо 200 километра.

Постигнатата автономност е от четвърто ниво. Това означава, че водачите могат да свалят ръцете си от волана – и вниманието си от пътя – през голяма част от времето на пътуването. Петте машини на Hyundai са постигнали това ниво на автономност, движейки се със скорости до 110 км/ч. Те са се справили с това да изпреварват по-бавните превозни средства, да променят лентите, когато сметнат за нужно, както и да използват безжичните системи за таксуване Hi-Pass без човешка намеса.

Екипът по разработването на безпилотните водородни коли е обърнал специално внимание на подобряването на външните сензори на автомобилите, за да може всеки от тях да се движи безопасно през пунктовете за таксуване, да “преговаря” с кръстовищата и да поддържа ясна представа за местоположението си в в райони, където няма GPS сигнал, например в подземни тунели.

Hyundai ще пусне електрическия Nexo с водородни горивни клетки в Корея следващия месец. За автономен модел обаче потребителите ще трябва да изчакат още известно време. Компанията планира да атакува пазара с безпилотни коли с четвърто ниво на автономност през 2021 г. Напълно автономни (ниво 5) превозни средства ще пусне на пазара до 2030 г.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
21 ное 2019
Последни новини