От х:

Днес в x:

33 °C

Откриха "липсващата връзка" в появата на живота на Земята

Химиците в Изследователския институт Scripps (TSRI) откриха съединение, което може да е било решаващ фактор за произхода на живота на Земята.

Изследователите предположили, че химическа реакция, наречена фосфорилиране, може да е била от решаващо значение за сглобяването на три ключови съставки в ранните форми на живот. За появата на първите клетки са били необходими късите нишки на нуклеотидите за съхраняване на генетична информация, къси вериги от аминокиселини (пептиди), за да да вършат основната работа на клетките и липиди за образуване на капсулиращи структури като клетъчните стени. Но никой никога не е намерил фосфорилиращ агент, който правдоподобно да е присъствал на ранната Земя и би могъл да произведе тези три класа молекули една до друга при същите реалистични условия.

Учените са идентифицирали точно такова съединение - диамидофосфат (DAP).

Проучването е публикувано в Nature Chemistry. То е част от непрекъснатото усилие на учените от цял ​​свят да открият правдоподобно обяснения за епичната крачка от пребиологичната химия към клетъчната биохимия.

Други изследователи са описали химическите реакции, които биха могли да позволят фосфорилирането на пребиологичните молекули на ранната Земя. Но тези сценарии включват различни фосфорилиращи агенти за различни видове молекули, както и различни и често специфични среди.

Химиците установяват, че DAP може да фосфорилира всеки от четирите нуклеозидни изграждащи блока на РНК във вода или подобно на паста състояние при широк диапазон от температури и други условия.

С прибавянето на катализатор имидазол - просто органично съединение, което също е правдоподобно да е присъствало на ранната Земя, активността на DAP също води до появата на къси, подобни на РНК вериги на тези фосфорилирани градивни елементи.

Освен това, DAP с вода и имидазол ефективно фосфорилизира изграждащите липиди глицерол и мастни киселини, което води до самосглобяването на малки фосфолипидни капсули, наречени везикули - примитивни версии на клетките.

DAP във вода при стайна температура също фосфорилират аминокиселините глицин, аспартинова киселина и глутаминова киселина и след това подпомага свързването на тези молекули в къси пептидни вериги (пептидите са по-малки варианти на протеините).

Значението на DAP за зараждането на живота на Земята може да се окаже трудно за доказване - няколко милиарда години са изминали оттогава. факта. Но по думите на учените "фосфорилирането на DAP  прилича много на това, което се наблюдава в реакциите в метаболитния цикъл на всяка клетка."  В сътрудничество с геохимици по ранната Земя, те ще търсят потенциалните източници на DAP или подобни азотни съединения на фосфора, които са били на планетата по онова време.

"Възможно е на ранната Земя да има минерали, които освобождават такива азотни съединения на фосфора, при правилните условия", казва водещият автор на изследването Раманараянан Кришнамурти.

"Астрономите откриха доказателства за азотните съединения на фосфора в газа и праха на междузвездното пространство, така че със сигурност е възможно тези съединения да присъстват на ранната Земя и да играят роля в появата на сложните молекули на живота".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини