От х:

Днес в x:

3 °C

Откриха "липсващата връзка" в появата на живота на Земята

Химиците в Изследователския институт Scripps (TSRI) откриха съединение, което може да е било решаващ фактор за произхода на живота на Земята.

Изследователите предположили, че химическа реакция, наречена фосфорилиране, може да е била от решаващо значение за сглобяването на три ключови съставки в ранните форми на живот. За появата на първите клетки са били необходими късите нишки на нуклеотидите за съхраняване на генетична информация, къси вериги от аминокиселини (пептиди), за да да вършат основната работа на клетките и липиди за образуване на капсулиращи структури като клетъчните стени. Но никой никога не е намерил фосфорилиращ агент, който правдоподобно да е присъствал на ранната Земя и би могъл да произведе тези три класа молекули една до друга при същите реалистични условия.

Учените са идентифицирали точно такова съединение - диамидофосфат (DAP).

Проучването е публикувано в Nature Chemistry. То е част от непрекъснатото усилие на учените от цял ​​свят да открият правдоподобно обяснения за епичната крачка от пребиологичната химия към клетъчната биохимия.

Други изследователи са описали химическите реакции, които биха могли да позволят фосфорилирането на пребиологичните молекули на ранната Земя. Но тези сценарии включват различни фосфорилиращи агенти за различни видове молекули, както и различни и често специфични среди.

Химиците установяват, че DAP може да фосфорилира всеки от четирите нуклеозидни изграждащи блока на РНК във вода или подобно на паста състояние при широк диапазон от температури и други условия.

С прибавянето на катализатор имидазол - просто органично съединение, което също е правдоподобно да е присъствало на ранната Земя, активността на DAP също води до появата на къси, подобни на РНК вериги на тези фосфорилирани градивни елементи.

Освен това, DAP с вода и имидазол ефективно фосфорилизира изграждащите липиди глицерол и мастни киселини, което води до самосглобяването на малки фосфолипидни капсули, наречени везикули - примитивни версии на клетките.

DAP във вода при стайна температура също фосфорилират аминокиселините глицин, аспартинова киселина и глутаминова киселина и след това подпомага свързването на тези молекули в къси пептидни вериги (пептидите са по-малки варианти на протеините).

Значението на DAP за зараждането на живота на Земята може да се окаже трудно за доказване - няколко милиарда години са изминали оттогава. факта. Но по думите на учените "фосфорилирането на DAP  прилича много на това, което се наблюдава в реакциите в метаболитния цикъл на всяка клетка."  В сътрудничество с геохимици по ранната Земя, те ще търсят потенциалните източници на DAP или подобни азотни съединения на фосфора, които са били на планетата по онова време.

"Възможно е на ранната Земя да има минерали, които освобождават такива азотни съединения на фосфора, при правилните условия", казва водещият автор на изследването Раманараянан Кришнамурти.

"Астрономите откриха доказателства за азотните съединения на фосфора в газа и праха на междузвездното пространство, така че със сигурност е възможно тези съединения да присъстват на ранната Земя и да играят роля в появата на сложните молекули на живота".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини