От х:

Днес в x:

Роми въртят бизнес с пари от еврофондове

Специалисти на института "Отворено общество" ще пишат безплатно проекти, по които ромите от Старозагорска, Ямболска, Сливенска и Бургаска област ще бъдат финансирани от еврофондове, за да правят свой собствен бизнес, пише Монитор.

Кеф ти бозаджийница, кеф ти плантация от маслодайни рози, кеф ти рибарска лодка - братята роми трябва само да изберат къде ги влече сърцето и ще могат с европейски пари да си стъпят на краката.

Това стана ясно при представянето на платформата за създаване на проекти "Структурните фондове на Европейския съюз като средство за равноправна интеграция на ромите в българското общество".

В старозагорската областна администрация хората на "Отворено общество" си предложиха услугите пред 7-8 представители на ромски организации като "Свят без граници", "Загра рома", както и на хора от 11 общини от областта, сред които Гълъбово, Мъглиж и Гурково.

Лично кметът на Мъглиж се запозна с предлаганите условия за ромска активност, тъй като безработните цигани в неговата община са особено голям процент. Общинарите ще имат задачата да "запалят" за бизнеса ромите, които живеят на тяхна територия.
"В зависимост от това по коя оперативна европрограма ще се кандидатства - по "Развитие на селското стопанство" или друга - зависи дали финансирането на ромските проекти ще бъде на 100 %", уточни за изданието Запрян Куртев, експерт по етнически и демографски въпроси към областната администрация в Стара Загора.

Няма ограничение на броя на проектните идеи, с които една и съща организация може да кандидатства за получаване на безвъзмездна консултантска подкрепа. Крайната цел на занятието е пълноценната интеграция на ромите в България и в общоевропейския дом.

Вкарването на ромите в деловия свят ще се осъществява със съвместните усилия на института "Отворено общество"-София, Ресурсния център по децентрализация и развитие на общините, Националната асоциация на служителите, работещи по ромските въпроси в публичната администрация, и Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе"-Велико Търново.

Сдружение "Свят без граници" е партньор по проекта за Югоизточния регион, който включва областите Стара Загора, Ямбол, Сливен и Бургас.

Акцията се осъществява в рамките на инициативата "Максимални ползи за ромското включване от структурните фондове на ЕС", ръководена от централата на института "Отворено общество" в Будапеща.







Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини