От х:

Днес в x:

Какво се случва с нацията, когато "портретите" на светите личности висят над боклука?

    На навечерието на честването на 105 години от Освобождението на Родопите, това свято за родопчани място е потънало в мръсотия. Всеки, който познава поне малко историята на родната планина знае, че на Роженските поляни са се събирали българите от двете страни на границата, която „пада“ именно през 1912г. Онази светла дата, която цяла седмица ще отбелязваме с концерти ,изложби, конкурси и други прояви. Освобождението и единението на Княжество Румелия и Царство България. На тези поляни на връх Рожен, веднъж в годината, са идвали цели родове и семейства, за да се видят, прегърнат и изплачат болката от раздялата.

    Границата преди 1912 г е минавала точно през тези поляни, а баща на Роженския събор е поп Ангел Инджов.

    В по-новата ни история тези поляни се свързват основно с фолклорния събор Рожен и други, не толкова фолклорни и смислени събития. Това е и мястото, покрай което минава основен поток от пристигащи в Смолян и областта. С тази картина ги посрещаме и изпращаме- повече от неприятен спомен за разруха и липса на памет. 

    За жалост не е новост за смолянчани, сякаш сме свикнали да виждаме това свято място потънало в боклуци, така че срамът не е само за Общината и институциите. Преди две години сдружение „Родопски хайдути“ се организира и почисти всичко, окоси тревата, боядиса пейките и освежи мястото. Тогава беше първото издание на едно събитие наречено Общобългарски събор Рожен.

    Днес са просто 105 години от Освобождението. Снимките са от 16 октомври 2017г, а на 21 октомври ще има заря, парад от венци и слова.

     Какво правим като граждани днес за самочувствието си?  За родопския край с история и светли личности от национален мащаб ? С какво е заслужил оп Ангел Инджов, този светъл български дух, да има паметна плоча... над позорната гледка на импровизирана крайпътна тоалетна?

    Призоваваме всички отговорни институции- не просто да се заемат с почистването на мястото, но да се поддържа и за в бъдеще! И хора, смолянчани, нека не допускаме повече тази гавра!

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини