От х:

Днес в x:

Изчезането на малайзийския Боинг остава мистерия

Изчезването на Боинг 777 на 8 март 2014 г. с 239 души на борда, изпълнявал полет MH370 от Куала Лумпур за Пекин, е една от най-големите мистерии в световното въздухоплаване. Самолетът на „Малейжа еърлайнс“ не бе открит, въпреки продължилото 1046 дни издирване.

Излезе финалният доклад на Австралийската служба за безопасност на транспорта (ATSB), в който се определя мистерията като „неприемлива“. Но тя ще остане неразгадана, докато не бъдат намерени останките на самолета, се казва в доклада.

Мащабното разследване на Австралия, Малайзия и Китай – на стойност 160 милиона щатски долара, бе прекратено през януари без да постигне очаквания напредък. Остана непотвърдена версията, че самолетът се е отклонил с хиляди километри от курса си и е преминал през южната част на Индийския океан, преди да се разбие край бреговете на Западна Австралия.

„По времето, когато подводното издирване бе прекратено през януари 2017 г. , над 120 000 квадратни километра от морското дъно бяха претърсени и елиминирани с висока степен на сигурност“, се казва в доклада.

„Почти невъобразимо е и със сигурност е обществено неприемливо в модерната авиация голям пътнически самолет да изчезне и светът да не знае със сигурност какво е станало с него и с хората на борда му“, допълва службата.

В доклада се казва, че отломките, открити на островите в Индийския океан и на брега на Африка, са помогнали да се установи, че самолетът „не е бил конфигуриран за кацане в края на полета“.

Правителството на Малайзия продължава да работи по разследването на обстоятелствата около изчезването на MH370, допълва ATSB.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини