От х:

Днес в x:

Десетки се помолиха на храмовия празник Покров Богородичев в параклиса в Смолян

    Архимандрит Висарион: „Майка Божия да закриля и пази този град и Родопите!“

    Параклисът в двора на Архиерейското наместничество организира своя осми храмов празник „Покров Богородичен“ в Смолян. Той се отпразнува тържествено и въпреки дъждовното време. Празничната света Литургия оглави архиерейският наместник архимандрит Висарион в съслужие с иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ и отец Иван Марински от храм „Св. Дух“. С тях бяха иподяконите Илия и Георги, красивите песнопения огласяваше църковният хор.

    Богомолците в храма заедно изпълниха „Символът на вярата“ и „Отче наш“. След пост и изповед възрастни и дечица си взеха причастие.

    Архимандрит Висарион отслужи и празничния водосвет, освети петохлебията и храната, раздадена след службата на миряните. На всички бяха подарени изображения на храмовата икона „Покров Богородичен“ с тропара ѝ: „Богомайко, като гледаме твоя пречист образ, умилно казваме: покрий ни с чистия си покров и ни избави от всяко зло, като молиш твоя Син Христос да спаси душите ни. “

    Вечернята с петохлебие преди празника бе отслужена от иконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, който благодари на всички, че са дошли в храма заедно да отбележат един от Богородичните празници – този на пречистия ѝ покров.

    Всяка година храмовият празник с радост се почита от ктиторското семейство Росица и Георги Чилингирова от Райково и техните наследници. Сега на празника присъстваше от името на всички Росица Чилингирова. „Всички имаме нужда от вяра и закрила. Имаме нужда доброто да победи злото“, каза тя след литургията.

    СмолянБГвести. нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини