От х:

Днес в x:

Влезе в сила новата наредба за дрегерите. Вижте промените

Нова наредба за установяване употребата на алкохол и наркотични вещества от шофьори действа от 28 септември 2017 година.

Кръвни проби за наличие на алкохол се вземат в спешните центрове в страната. Тестове вече могат да установяват и наличие на наркотик в кръвта дори седмици след употребата, предаде БНТ.

Кои са новите моменти и преодолени ли са основните пороци на старата наредба, която позволяваше да се оспорват изследванията за алкохол в съда, заради което пияни шофьори се измъкваха от правосъдието.

Добре измитите пеницилинови шишенца, облепени с лейкопласт и восък, в които се взима кръв за изследване, отиват в историята. Действащата наредба до вчера ги налагаше в практиката, 17 години след като са излезли извън всякакви европейски стандарти.

От днес вакуумните епруветки с консервант и антикоагулант са най-после легитимни - без възможност за груба манипулация на изследванията.

Нормoтворците се съобразиха с експертите и премахнаха методи за изследване от преди повече от век. Измерването се осъществява само чрез съвременна газова хроматография. Както и на наркотичните вещества, техните аналози и метаболити. А някои от тях остават в организма, седмици след употребата им.

Като активното вещество при канабиса - тетрахидроканабинол, който остава в слюнката 30 часа след изпушването на една цигара а метаболитите му се откриват дори 2 седмици след това в кръвта.

Освен в определените от закона случаи, лабораторни тестове се назначават и ако шофьорът реши да оспорва показанията на дрегера или полевият тест. Затова и уличеният шофьор ще си ги плаща накрая. Наредбата въвежда и използването на ново техническо средство от контролните органи.

Кръв вече се взима в спешните отделения в многопрофилните болници и филиалите на центровете за спешна медицинска помощ. Въпреки протеста на спешните медици, които може и да са твърде заети със спасяването на нечий живот. 

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини