От х:

Днес в x:

17 °C

Всяко училище получава дар "Дяконската снимка" на Левски

„Дяконската снимка“ на Левски ще получи всяко училище в Първомай. Идеята е на отец Станимир Станчев и е реализирана заедно с Петър Павлов Растера.

На този портрет Апостола е с църковни одежди.

Снимката има интересна история и не е една от 7-те признати официални фотографии на Дякона. Притежание е на храма "Света преподобна мъченица Параскева" във варненското село Аврен. Уникалното изображение е запазено от свещеник Захарий Липчев, който е служил в храма от 1.09.1945 г. до 25.04.1969 г.
Представлявала е изрезка от стар вестник от 1933 г., поставена в рамка и с надпис: „Единственият действителен портрет на дякон Игнатий - Васил Левски. Портретът ни е предаден от Пловдивския митрополит Максим.

Според журналиста Никола Гашаров, портретът е изваден от обща фотография, направена през 1957 или 58 година. По-късно същият журналист разказва, че митрополит Максим никога не е дарявал портрет на Левски. Владиката добавя, че е дело на близките му млади духовници архимандрит Климент и архимандрит Антим и е направено от тях, единствено с благородната цел да се популяризират животът и идеите на Апостола на българската свобода.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  12
  123
  3 -2
  20:25, 16 сеп 2017
  Ами, че то хубаво за снимката на ЛЕВСКИ всяка класна стая да я има ,но си мисля, че точно това примирение в дяконски дрехи е осъзнал и отхвърлил АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА!
 • 2
  Уч
  Учител
  3 0
  22:05, 16 сеп 2017
  Този портрет на Левски не е одобрен от Министерство на образованието. Училищата могат да ползват единствено символи, включително и портрети, които са съгласувани.
Последни новини