От х:

Днес в x:

На 13 юли, 1944 г., е роден Ерньо Рубик

"Ние въртяхме куба и кубът въртеше нас", казва Ерньо Рубик, създателят на кубът на Рубик.

Унгарският изобретател не си е поставял задачата да създаде главоблъсканицата на века.

Професор Рубик от факултета по интериорен дизайн от Будапещенската академия на изкуствата и занаятите просто е искал да развие пространственото мислене на студентите си. Но това е времето на 70-те, компютрите все още не са достигнали до широката публика, и е трябвало да се задоволи с подръчни средства - хартия, картон и дърво - за изграждане на своите триизмерни модели. В резултат на дългогодишни експерименти Рубик първоначално прави дървен куб, съставен от 20 малки кубчета с цветни страни. Следващата серия от експерименти довеждат до премахване на централния куб и поставянето на негово място на механизъм за въртене. Минава известно време за подобряване на механизмите и начина на монтаж, да се разбере, че картинките и числата по стените са неуместни и да изберат цветовете. Полученият резултат си е струвало да се патентова и да се помисли за търговската му реализация.

Производителите на играчки пускат 300 милиона ярки кубчета, които станаха предизвикателство за мозъците и ръцете на милиони деца и възрастни по цял свят.

Манията по "рубик-куба" като епидемия заля планетата. Ерньо Рубик влиза в списъка на най-престижното в света холандско дружество на авторите на главоблъсканици под номер нула, той става известен и богат и изобрети още много пъзели, но които не можаха да надминат куба.

Източник: nauka.offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини