От х:

Днес в x:

Казусът ”Бренер” предизвика дипломатически скандал

Италианското външно министерство заяви, че е извикало австрийския посланик в Рим във външното министерство.

Причината е във връзка с плана на правителството във Виена да разположи войски на прохода Бренер, за да попречи на преминаването на мигранти, предаде ДПА, цитирана от БТА.  

"След изявленията на австрийското правителство за разполагането на войски в прохода Бренер, генералният секретар на външното министерство повика австрийския посланик в Рим д-р Рене Полицер", се казва в изявлението. 

Австрийският външен министър Себастиан Курц заяви пред агенция АПА, че страната му е готова да защити границите си с Италия. В страната се засилват притесненията, че нарасналия приток на мигранти в Италия може скоро да доведе до увеличаване на притока на мигранти и към Австрия, отбелязва Асошиейтед прес. 

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил заяви, че неговото министерство е готово да разположи до 72 часа бронирани машини на граничния проход Бренер. 

Говорител на министерството на отбраната опроверга днес съобщенията, че машините вече са стигнали до прохода. Длъжностни лица заявиха, че притока на мигранти към Австрия не се е увеличил. 

Министър Курц обаче подчерта, че както Италия, така и ЕС трябва да знаят, че Австрия "е готова при необходимост да защити границата си в Бренер".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини