От х:

Днес в x:

Американски боен кораб вдигна китайски изтребители

Китай определи преминаването на американски боен кораб край спорен остров в Южнокитайско море като „сериозна политическа и военна провокация“, съобщи Би Би Си.

USS Stethem на американските въоръжени сили премина до остров Тритон, част от Параселските острови, за който претенции имат Китай и нейни съседи.

Пекин отговори, изпращайки бойни кораби и изтребители на острова. Инцидентът в тези оспорвани води се случва преди лидерите на двете страни да проведат телефонен разговор.

Съединените американски щати многократно са се обявявали против китайската окупация и агресивни действия в региона, докато от Китай твърдят, че това е в рамките на суверенните права на азиатската страна.

Китайското външно министерство потвърди в свое изявление за маневрата на американския кораб, който е преминал на 12 морски мили от острова според американските въоръжени сили.

Пекин обяви, че ще използва всички необходими мерки, за да защити своя суверенитет и сигурност. Китайските власти обвиниха Вашингтон, че умишлено предизвиква напрежение в региона.

Териториални претенции към малкия остров имат и Тайван и Виетнам. Южнокитайско море се превърна в една от горещите точки на планетата през последните години заради претенциите на няколко азиатски страни и опасните военни маневри.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини