От х:

Днес в x:

Русия спира да плаща вноски към Съвета на Европа

Москва обяви, че преустановява плащанията на вноските си в Съвета на Европа заради продължителния спор относно делегатите от Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров уведоми в телефонен разговор генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд за решението на Русия да спре да изплаща вноската си в бюджета на организацията за 2017 г., съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

В съобщението се казва, че Русия няма да изплати вноската, докато не бъдат възстановени безусловно в пълен обем правомощията на делегацията на Федералното събрание на Русия в ПАСЕ.

Осемнадесетте депутати на Русия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, заседаваща в Страсбург, бяха лишени от правото да гласуват от април 2014 г. 

Това беше санкция срещу Русия заради анексията на Крим. След тази забрана руските депутати започнаха да бойкотират работата на ПАСЕ. Те не са участвали в заседания от 3 години.

Лавров и Ягланд са обсъдили още и въпроси за участието на Русия в дейността на Съвета на Европа, включително хода на ратификацията на Конвенцията на СЕ за откриване и конфискуване на доходи от престъпна дейност и финансиране на тероризъм, както и Конвенцията на СЕ за единен подход към сигурността, защитата и обслужването по време на спортни прояви.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини