От х:

Днес в x:

Цачева почти пусна антикорупционния закон за обсъждане

Министерството на правосъдието пусна за обсъждане "скелет" на бъдещия си антикорупционен закон.

Вместо самия нормативен акт гражданите имат възможност да се запознаят единствено с имената на предлаганите глави и раздели, съобщава в."Сега". Какво ще пише в тях, ще се реши, когато изтече общественото обсъждане на конструкцията от 13 глави, обясниха от пресцентъра на министерството.  

Това се случва броени седмици преди междинния доклад на Брюксел, в който основен акцент отново ще е корупцията. 

Невижданият досега в практиката "консултационен документ" беше обнародван на страницата на министерството и на портала за обществени консултации strategy.bg в петък. И въпреки че създаде очаквания, че съвсем скоро ще бъда публикуван и самият законопроект, се оказа, че не е така. Нововъведението се оказа изобретение на експерти в министерството, които взели пример от световната практика по книгоиздаване, според която предварително се публикуват заглавието и анотацията на книгата, за да се проучи какъв би бил пазарният й успех.

"От заинтересованите страни се очаква да дадат предложения и коментари по основните направления, посочени в структурата на законопроекта", гласи посланието на експертите на Цецка Цачева към гражданите. Очакват се и отговори на няколко въпроса, например кои органи да противодействат на корупцията, да участват ли и местните власти.

На въпрос дали юристи и неправителствени организации са канени да дадат становище по "конструкцията", от министерството отговориха отрицателно. Това щяло да стане след приключване на обсъждането, когато започне да се пише самият законопроект.

 От анотацията се вижда, че няма никаква разлика между проекта на Меглена Кунева, който беше бламиран от предишния парламент, и замисляния от Цачева, освен че няма да може да се подават анонимни сигнали.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини