От х:

Днес в x:

Осъдиха Министерството на правосъдието и съдебен изпълнител заради продажба на имот

Министерството на правосъдието и държавен съдебен изпълнител от Харманли са осъдени заради неправомерна продажба на имот. Решението е на Хасковския окръжен съд.

Става дума за жилище на улица „Чавдар Войвода“ в Харманли, което е било собственост на Гошо Тенев. Харманлиецът живеел в него заедно с жена си и двете си деца. Той обаче се оказал съдлъжник като бил поръчител по договор за кредит от 24 000 лева. Реалният длъжник взел парите, но изпаднал в неплатежоспособност и погасяването на остатъка от кредита паднало върху Гошо, тъй като банката му прехвърлила иска. Срещу него било образувано изпълнително дело в Районния съд в Харманли от 2012 г. по описа на Съдебно-изпълнителната служба в града. Заради това му е наложен запор върху три четвърти от къщата, в която живеело семейството. Видно от документите по делото в Харманли, представени от Кадастъра, Имотния регистър, нотариалните актове, в този имот се намирали две жилищни сгради – едната 51 квадрата, а другата – 45 квадрата. Така по-големият имот бил обявен за продан от държавен съдебен изпълнител Даниела Банчева в изпълнение на делото в Районния съд в Харманли. При третата обява за продан, жилището вече се сдобило с нов собственик през февруари 2013 година. Малко преди да бъде продадено, обаче 61-годишният мъж прехвърлил невъзбранената част от имота /една четвърт/ на пълнолетните си деца срещу гледане и издръжка. Информацията била сведена до ДСИ.

След продажбата на имота Гошо и семейството му били изведени с полиция принудително от дома и били принудени да си наемат квартира, тъй като това им било единственото жилище. В резултат на това мъжът заедно с адвоката си Васил Лазов завели гражданско дело в Хасковския окръжен съд за нанесени материални щети срещу Министерството на правосъдието, което е ръководен орган на държавните съдебни изпълнители. Предявили искова претенция за 25,500 лева.

По делото е назначена експертиза, в която вещото лице инж. Албена Желязкова се произнесла, че в имота има само една жилищна сграда, другата не отговаряла на нормите за жилище. Това обаче не било отразено коректно в документите от Кадастъра и Данъчната служба. В такъв случай имотът се оказал единствен за семейството от Харманли и така по закон кредиторът не може да се възползва от неговата продажба. Със заключението на експерта се е съобразила и съдия Жулиета Серафимова от Хасковския окръжен съд. Така Министерството на правосъдието трябва да отговаря за действията на ДСИ Даниела Банчева за продажбата на единствения имот на длъжника и също получава присъда. Те (Министерството и ДСИ) трябва да платят обезщетение 8 460 лева за нанесени имуществени вреди и 3 000 лева за неимуществени, както и разноските по делото в размер на 1 237 лева. Междувременно обаче ищецът Гошо Тенев също трябва да плати разноски по делото на Министерството на правосъдието, тъй като съдът е отхвърлил част от предявения от него иск.

Решението на Окръжния съд в Хасково подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив и може да го видите тук. Казусът вероятно ще достигне и до трета инстанция – Върховния касационен съд.

Според защитника на Гошо – адвокат Васил Лазов, осъдителната присъда за Министерството и Съдебния изпълнител е прецедент, или поне рядък случай. „Търсил съм съдебна практика за последните близо 5 години, но такава не открих“, заяви в заключение юристът.

Опитът ни да се свържем с ДСИ Даниела Банчева удари на камък, тъй като била в болничен, а от службата в Харманли отказаха да предоставят номера на мобилния ѝ телефон.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ав
    Автоджамбазов
    9 -29
    09:40, 23 яну 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Ра
    Рали
    50 -2
    10:16, 23 яну 2019

    За съжаление такива случаи има много.Съдия изпълнителите са печалбари (прилагат мутренски методи) и не ги интересуват неволите на хората, гледат как да ги изиграят.В какъв свят живеем, всичко е пари.Няма морал, няма ценности ...страшно

  • 3
    Аб
    абжж
    40 -1
    12:52, 23 яну 2019
    Не съм виждал по алчно животно от съдия изпълнител .Нагли със самочувствие до небето заради дадените им права. Използват мутренски приоми .Гледат да прекарат човек няма закони които да ги възпират .Не се учудвам като ги гледам да се движат с по двама човека охрана. Но за всичко си има граници рано или късно Господ наказва
  • 4
    Ха
    Хаха
    11 -1
    16:30, 23 яну 2019
    Браво!
  • 5
    Д
    Д
    0 0
    12:04, 7 фев 2019
    Адвокатът е Номер 1!
Последни новини