От х:

Днес в x:

България започва преговори с Швеция за бойни самолети

България започва преговори с Швеция за закупуването на бойни самолети за армията. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Българският премиер проведе двустранна среща с шведския министър-председател Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в Брюксел. 

""Грипените" и шведските самолети са предопределени - знаете, президентът Радев, неговият съветник тогава като министър на отбраната, експертите, които сложиха, класираха шведския "Грипен" на първо място. Втори е, мисля, че италианският "Юрофайтър", а Ф-16 и другите са декласирани. Така че, ние, мисля, с Каракачанов се разбрахме или следващата, или по-следващата сряда ще вземем решение да се започнат преговори. 

Сядаме и говорим, първо, за индустриално сътрудничество, второ - за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100 процента да си го върнем от другите неща", обясни премиерът пред журналисти след срещата. 

Според някои съобщения покупката на 8 изтребителя "Грипен", наземно оборудване, въоръжение и тренажори се очаква да струва около 1,5 млрд. лева, платени разсрочено. В офертата на SAAB ("Грипен") са предложени и схеми за офсет в различни сфери - в отбраната, телекомуникациите и съобщенията, енергетиката, автомобилостроенето и здравеопазването.

Не искам нашата армия да е със съветското оборудване, но то трябва да стане паралелно и с другите ангажименти, които сме поели, посочи още Бойко Борисов.
По думите му има приоритети и затова преговорите ще бъдат водени така, че да може да се плаща отложено.
„На лизинг или във времето, за да може по 100, 50, ще го сметнат Горанов и финансистите, на година да заделяме и за въоръжение. Безспорно е необходимо“, каза още Бойко Борисов. 

Борисов говори и по темата за българското председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2018 г.

„Особено в нашето председателство се падат едни от най-тежките за решаване проблеми. Като се започне от бюджетната финансова рамка за следващите 7 години, енергийния пазар, енергийния съюз, Брекзит, плюс всичко, което ни касае нас – дигитален пазар, растеж, конкурентоспособност, кохезионната политика, Балканите“, коментира премиерът. 

Политическите елити в Западните Балкани трябва сами да си напишат домашните, за да имат претенциите да влязат в ЕС, отбеляза още Борисов. 

"Именно затова и с канцлера Меркел, и с премиера Джентилиони и външния министър (на ЕС) Могерини проведохме една среща, защото експертизата на България в рамките на Берлинския процес е безспорна. Така че очаквам на следващите форуми в рамките на Берлинския процес да бъдем поканени и ние, а от друга страна от януари, поемайки председателството, този целият процес за Западните Балкани да се движи от нас", каза още Борисов. 

Всички подкрепиха предложението ми, че с Турция трябва да продължим да работим добре по темата за споразумението и опазването на границите на ЕС, обясни премиерът Бойко Борисов. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    1 0
    18:02, 23 юни 2017
    Бойко и Каракачана се разбрали и ще заложат на ГРИПЕН Бойко и Каракачена летели в СПАРКА и бойко бил възхитен машината се държала отлично даже и лупинги правили Ех докъде я докорахме Президента летец генерал лейтенант не се изказва но ПОЖАРНИКАРЯ и ВОЙВОДАТА м-р На отбраната по някаква случайнострешават какъв самолет да КУПИМ Е това вече не е комедия а ТРАГЕДИЯ
Последни новини