От х:

Днес в x:

Председателят на СГС издаде заповед, с която изправи на нокти адвокатите

Заповед на председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов доведе до конфликт с Висшия адвокатски съвет (ВАдС). С разпореждането се въвежда нов механизъм, по който адвокатите получават достъп до материалите и правят справки по тях. Според разпоредбите достъп до дело трябва да имат само адвокатите на страните, юрист с общо пълномощно за представителство или служебен защитник.

В писмо до Топалов председателят на адвокатския съвет Ралица Негенцова настоява за спешна среща и твърди, че заповедта противоречи на Закона за адвокатурата, според който защитниците имат достъп до дела с предимство, съобщи "Правен свят". Другото ѝ съображение е, че с новите правила се забранява и фотографирането на документи от делата.

 В писмен отговор, изпратен и до медиите, председателят на съда отрича, че заповедта му ограничава адвокатите. "Тъкмо обратното", твърди той и посочва, че така се гарантира правото на неприкосновеност на личния живот на гражданите.

По повод забраната за снимане се посочва, че начинът за размножаване на документи от делата е посочен в правилника за функциониране на съдилищата. Пак там е записано, че за копия от документи трябва да се плаща такса на съдебната администрация. 

"Следователно заснемането и фотографирането от страни и адвокати не са предвидени способи за достъп до информация по делата в посочените нормативни актове, заобикалят изискването за заплащане на държавни способи - копия и препис", пише в отговора на съда, цитиран от в. "Сега".

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини