От х:

Днес в x:

МВР призна, че приема и неосъдените за виновни

Миков сгафи от парламентарната трибуна
Диан Нейков, Йордан Велев
МВР най-после призна публично, че всеки, който си е "имал работа" с полицията е виновен, независимо дали съдът го е оправдал. Откровеното признание направи в петък самият министърът на вътрешните работи Михаил Миков от парламентарната трибуна.
Той бе попитан от депутата от ДСБ Атанас Атанасов какво е наложило задържането на над 150 лица по време на протеста пред парламента та 14 януари. "Кое е наложило толкова много арести и има ли установена вина за всеки човек", поинтересува се Атанасов и припомни, че по същото време в столицата на Литва – Вилнюс са протестирали над 5000 души, а арестуваните са около 20.

Не бих приел вашата констатация, че неосъждането означава невиновност, отговори Миков, който преди да стане министър бе смятан за един от водещите юристи в парламента.

По думите му процесуално-следствените действия и бързото производство пред съда били значително затруднени от сложността на доказване.

"Много често лицата, които са извършили определени противообществени прояви го извършват в съучастие или в група, тълпа, което силно затруднява доказването в рамките на производството", каза вътрешният министър, според когото полицейските репресии на 14 януари са били "дозирани".

Миков призна, че МВР няма капацитет да издири лицата, ранили 14-те полицаи в деня на сблъсъците, чупили витрини и паркирани автомобили. Но въпреки това полицията още ги търси.

Според статистиката на министъра 148 души са били арестуваните на 14 януари, когато към 3000 души се събраха пред парламента да протестират срещу правителството. Близо час и половина полицията търпя посегателства и вандалщини на хора с откровено гаменско поведение, след което предприе разчистване на площада със силови методи, тъй като кметството по искане на МВР издаде заповед да прекратяване на митинга.

По указа за борба с дребното хулиганство са издадени 97 акта, наложени са 52 глоби, един човек е задържан за пет денонощия, образувано е едно досъдебно производство за притежание на наркотици и едно за самоделно направена бомбичка.

Оправдателните присъди са 26, но според министъра и тези хора са виновни.

Изявлението на министъра не кореспондира със заявката на генералния комисар на МВР, който преди ден говори за промяна на философията на работа в МВР, която трябва да започне от реформиране на статистиката. Идеята му бе МВР да включва в отчетите си само престъпленията, по които е започнало досъдебно производство, а не всеки случай, които е регистриран.




--------------------------------------------------------------------------------
Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини