От х:

Днес в x:

Партията на власт в Румъния свали подкрепата си за премиера

Управляващата в Румъния лява Социалдемократическа партия (СДП) оттегли снощи политическата си подкрепа за премиера Сорин Гриндяну.

Решението за оттегляне на подкрепата от премиера е било взето с голямо мнозинство от партийното ръководство, предадоха Ройтерс и БТА, цитирайки румънски телевизии.

СДП приключи снощи оценката си на дейността на кабинета на Гриндяну, който е на власт от едва шест месеца, и заключи, че правителството не е успяло да придвижи напред амбициозната програма, с която партията спечели изборите през декември. 

На заседание на Националния изпълнителен комитет на СДП Гриндяну заяви, че няма да подаде оставка. 

"През последните 20 години не сме имали по-агресивна кампания от тази, която се води през последния месец от страна на някои колеги", каза премиерът, цитиран от Аджепрес.

Гриндяну заяви, че ще остане на поста си, докато президентът Клаус Йоханис не проведе консултации с политическите партии и не назначи нов премиер от Социалдемократическата партия. 

Управляващата коалиция може да започне процедура за вот на недоверие в парламента, за да отстрани премиера от поста му, отбелязва Ройтерс.

Социалдемократическата партия обяви, че заедно с младшия си коалиционен партньор АЛДЕ е готова да сформира нова коалиция, за да замени Гриндяну, посочи партийният лидер Ливиу Драгня. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини