От х:

Днес в x:

Хасан Азис прие представителя на Комисариата по бежанците за България Матайс льо Рут

Изображение 1 от 2

    Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис проведе работна среща  с Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България. Тя бе част от инициираните от страна на   МатайсльоРут срещи с представители на местната власт в контекста на подготвяната нова Наредба  за интеграция на бежанците.

    „Потенциалната роля на общините при интеграцията на бежанци в страната Ви е голяма. Някои хора се страхуват от бежанците, други виждат  възможности при интеграцията им, но за нас е важно  да обменим гледни точки по тази тема.Очакванията ми от тези срещи са и да разбера до каква степен  местните общности приемат бежанците и доколко  интегрирането им в тази общност е възможно.“, каза в началото на срещата МатайсльоРут.Той подчерта, че гледа на процеса на интеграция на бежанците като въпрос на  перспектива, за която  трябва да има последователен и смислен подход, а не да се работи на парче.

    Инж. Азис подчерта, че  община Кърджали до момента няма опит в работата с бежанци, но темата не трябва да бъде разглеждана само на държавно ниво, нито само на ниво местна власт. По думите му  бежанският въпрос  досега е представян  само от негативна гледна точка, затова и работата по него трябва да слезе на по-ниски нива.

    „Хората се страхуват защото нямат информация. Интеграцията на бежанците трябва да бъде разглеждана не само като държавна и местна политика, но и да има обратна връзка с гражданското общество чрез участието и на неправителствения сектор. Трябва да има повече информация, повече срещи, споделяне на добри практики, а не само негативните тенденции.“

    В хода на разговора, градоначалникът  подчерта, че проблемът е многопластов и е необходима много работа, за да се опознае и разбере от всички слоеве.  Интеграцията на бежанците трябва да бъде разглеждана и в още няколко контекста. Те са свързани с необходимата инфраструктура за посрещането на определен поток от хора, с интеграция  им не само на трудовия пазар, но и в социално, културен и религиозен аспект  Според него трябва да се търси диалог с НСОРБ при изготвяне на новата наредба за бежанците.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини