От х:

Днес в x:

Черната смърт обори концепцията за "естествени" нива на оловото в атмосферата

Черната смърт вилнee в Европа между 1346 и 1353 година и отнеma живота на 200 милиона души. Това е най-смъртоносната чумна епидемия, позната на човечеството до момента.

Анализи на древен лед от онова време разкриват неочаквани последици от масовата гибел. Според изследователите откритията представят доказателства, че естествените стойности на оловото в атмосферата трябва да са нулеви.

При появата си болестта предизвикала огромни социални катаклизми и затворила цели индустрии, тъй като засегнатите общности били принудени да се справят с последиците.

Една от тези индустрии, според историка Александър Мор от Харвардския университет, била добивът и обработката на олово. Благодарение на екипа му разполагаме не само с исторически свидетелства за това.

След като анализирали древния лед от ледник в швейцарско-италианските Алпи, учените открили един-единствен случай през последните 2 000 години с пренебрежимо ниски нива на олово.

Това се случило между 1349 и 1353 – периодът, в който черната смърт сложила край на средновековната оловна индустрия.

Фактът, че стойностите на олово са значително по-високи непосредствено преди и след края на чумната епидемия, сочи, че замърсяването с олово не води началото си от индустриалната революция.

Олово в атмосферата е открито две хилядолетия по-рано, повишени стойности са регистрирани и след зараждането на оловодобивната индустрия.

Защо това е от значение ? Резултатите сочат, че не съществуват безопасни, естествени нива на олово в атмосферата, както смятахме досега. По-високите стойности от преди индустриалната революция също се дължат на човешка дейност.

С други думи, макар оловото да се среща естествено в природата, не би трябвало да го засичаме в атмосферата, освен ако не е попаднал там в резултат на човешка дейност.

Стойностите на отровния метал са спаднали до пренебрежимо ниски нива единствено по време на чумната епидемия.

Учените регистрирали още няколко случая на спад в стойностите – през 1460 (вероятно също свързан с епидемия) и през 70-те години на миналия век, когато бяха въведени ограничения относно съдържанието на олово в бензина.

Като се има предвид всичко, което знаем за оловото и колко опасно е за здравето, резултатите от изследването са изключително ценни, макар и да представят една доста мрачна реалност.

“На практика се тровим сами от близо 2000 години”, казват учените.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини