От х:

Днес в x:

Жителите на Върбица не се притесняват от урана в питейната вода

    Жителите на димитровградското село Върбица не се притесняват от наличието на уран в питейната вода. Близо 400 са живеещите в населеното място, които от края на миналата седмица се снабдяват вода от водоноска. Тя бе поставена по разпореждане на Регионалната здравна инспекия в Хасково, след като последните проби са показали отклонение от нормите.

    Пред екип на еТВ хората споделиха, че години наред пият тази вода и няма място за тревоги и притеснения. Допълват, че не са били наясно кога във водата има уран или алфа частици и кога - не. Част от тях допълниха, че повече ги притесняват нитратите в питейната вода.

    Кметът на Върбица Петър Касев коментира, че повече от 30 години селото се захранва от собствен водоизточник. Той припомни, че предпоследните проби за изследване на питейната вода през септември миналата година не са показали отклонение в нормите.

    Междувременно снощи стана ясно, че в още пет села в община Димитровград влиза в сила забрана за ползване на питейната вода заради засечени повишени стойности на алфа-активност. Това са Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово.За тези населени места също ще бъдат подсигурени водоноски.

    Данните бяха изнесени на заседание на Временната комисия за замърсяванията на водата, свикана в Областна администрация - Хасково. На нея експерти коментираха начините за разрешаване на проблема.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      То
      Той е
      4 -1
      13:09, 16 май 2017
      То и кмета така казва. Да сте спокойни! Много слушкате бе. Незнанието води до страданието. Колко хора се изгубиха, къде от Чернобил, къде от водата. Вие от Върбица сте безстрашни. Управителя-монтажник на В и К трябва две водоноски да ви изпрати. Има опит от Меричлери.
      Отново неверни данни! Кладенците от Ябълково снабдяват с вода и Горски Извор. Нима тяхната вода да е по- хубава? Новият кладенец за Крум снабдява с вода и Димитровград. Алфа лъчение съществува отдавна в Радиево. През ПС " Черногорово-градска" преминава международна ж. п. линия! Защо не се споменават тези ФАКТИ? Защо се крият? ПС " Крумска тераса" е без Разрешение за водоползване, което показва че няма химически и физически изследвания за водата. Кладенецът за Крум е в едно поле с кладенците за Димитровград. Ако се направи изследване на водата нищо чудно да покаже наличие. Но важното е, че кмета е казал " няма страшно"!
    Последни новини