От х:

Днес в x:

Путин прие Ердоган в Сочи. Затопляне на отношенията

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин посрещна в черноморския курортен град Сочи турска делегация, начело с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Путин приветства турския си колега и му благодари, че е приел поканата за посещение в Сочи, където ще обсъждат основно кризата в Сирия, предаде TACC, цитирана от "Фокус".

Постепенното възстановяване на вътрешната политическа ситуация в Турция ще създаде условия за прегресивното развитие на отношенията с Русия, каза Путин.

По думите му възможността оперативно да се обсъди сирийската криза свидетелства за пълноценното възстановяване на отношенията между Турция и Русия.

"Добре, че имаме възможност в работен режим да се срещнем, да поговорим по ключови въпроси от двустранното сътрудничество и по основни проблеми в международен план", подчерта руският президент, цитиран от БТА.

На свой ред Ердоган отбеляза, че лидерите на двете страни имат добра възможност да обсъдят както аспектите от двустранното сътрудничество, така и регионалните въпроси.

„Уверен съм, че стъпките, които направим заедно, ще променят съдбата на целия регион“, заяви турският лидер.

По-рано, преди да отлети от Анкара за Сочи, той призова Русия да отмени търговските санкции спрямо Турция с цел двустранните отношения окончателно да се нормализират.

"Ако искаме да постигнем стокообмен в размер на 100 милиарда долара, ние незабавно и цялостно трябва да премахнем всички тези ограничения", каза Ердоган.

Президентът окачестви като ефективно сътрудничеството с Русия за Сирия и отбеляза, че двете страни имат общи цели - незабавното прекратяване на кръвопролитията, защитаването на териториалната цялост на страната и постигането на политическо решение на кризата. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ку
    КУРА МИ ДЕМОКРАЦИЯ
    1 -1
    16:49, 3 май 2017
    скоро и тръмп на килимчето на владимир. велик е.
Последни новини