От х:

Днес в x:

A Ценко Чоков продължaвa да е кмет на Галиче

Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина реши Ценко Чоков да продължи да е кмет на врачанското село Галиче.

В края на април Централната избирателна комисия препоръча мандатът на Чоков, който е в ареста от 26 май м.г., да бъде прекратен предсрочно, тъй като заради повдигнатите обвинения скандалният кмет повече от 11 месеца не изпълнява задълженията си.

Заключението на ЦИК е, че 59-годишният Чоков, който е кмет на врачанското село от 1995 година, фактически е в невъзможност да изпълнява задълженията си, поради поставянето му под запрещение.

На днешното си заседание обаче Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина реши да не се съобрази с препоръката на ЦИК.

Против предсрочното прекратяване на правомощията на Ценко Чоков като кмет са гласували 9 от 11-те членове на ОИК, а останалите двама са били за това правомощията му да бъдат прекратени.

Решението за оставането му бе публикувано на сайта на Общинската избирателна комисия. Основният аргумент за вземането на това решение е, че към момента кметът на Галиче е в неплатен отпуск до края на този месец.

Членовете на ОИК-Бяла Слатина се аргументират и с факта, че в закона изрично е посочено, че трайната фактическа невъзможност за изпълнение на задълженията трябва да се дължи на заболяване, а в случая на Ценко Чоков няма такива предпоставки.

Решението, което е подписано с особено мнение от един от членовете на ОИК, може да се обжалва пред Врачанския административен съд в срок от седем дни от обявяването.

В началото на април Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу кмета на Галиче Ценко Чоков, като отхвърли искането на защитата то да бъде върнато на прокуратурата. Кметът на село Галиче, синът му Мартин и още шестима души са подсъдими за участие в организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини