От х:

Днес в x:

19 °C

Заличават рекорда на Стефка Костадинова

Пренаписване на световните рекорди предложи Съветът на Европейската атлетическа асоциация (EAA). Той прие препоръките на работната група, които ще доведат до революция. За съжаление, могат да ударят и рекорда на Стефка Костадинова.

Президентът на ЕАА Свен Арне Хансен заяви, че "рекордните постижения, които показват границите на човешките способности, са една от най-големите сили на лекоатлетическия спорт, но те нямат никакъв смисъл, ако всъщност хората не вярват в тях."

"Това, което предлагаме, е революционно, не само защото повечето световни и европейски рекорди ще трябва да бъдат заменени, а защото искаме да променим понятието за рекорд и да повишим стандартите за признаване, така че всеки да може да бъде уверен, че всичко е справедливо и напълно честно", допълни той.

Стандартите, предложени от работната група, включват, че световните и европейските рекорди могат да бъдат признати само ако:

1) Резултатите са постигнати в състезания по списък от одобрени международни надпревари, при които могат да бъдат гарантирани най-високите стандарти за официално и техническо оборудване;

2) Атлетът е бил обект на одобрен брой тестове за допингов контрол през месеците преди реализиране на постижението;

3) Взетата проба при допинговия контрол след рекорда е съхранена и налична за повторно тестване за срок от 10 години.

Работната група е препоръчала още признаването на рекорд да бъде прекратено по всяко време, ако атлетът извърши нарушение на Антидопинговите правила или на Правилата за почтеност, дори и това действие да не влияе пряко на рекорда.

Текущите рекорди, които не са установени в съответствие с приетите стандарти, ще останат във вечната ранглиста, но признаването им като рекорди ще зависи от това, дали реализираните постижения отговарят на горните критерии.

"Това със сигурност е радикално решение, но онези от нас, които обичат леката атлетика, са уморени от облака на съмнения и намеци, който е висял над нашите рекорди твърде дълго", допълни президентът Хансен.

Президентът на IAAF лорд Себастиан Коу, който присъства на заключителната сесия от заседанието в Париж отминалия уикенд, заяви: "Това предложение ми харесва, защото подчертава, че ние въвеждаме системи и технологии за борба с допинга, които са по-силни и по-безопасни от преди 15 или дори 10 години.

Оттук нататък на ред са юристите. Те трябва да очертаят правната рамка, която да гарантира безпроблемното прилагането на одобрените препоръки, а за да бъдат те напълно приложени на международно ниво, е нужно одобрението им от IAAF", кза прочутият англичанин.

По информация на NOVA световният рекорд на Стефка Костадинова от 2.09 m в скока на височина няма как да бъде застрашен, дори и при евентуалното влизане в сила на нови правила. Постижението на Костадинова е записано по време на Световното първенство по лека атлетика в Рим 1987 г., което само по себе си гарантира спазването на всички технически правила за самото състезание, както и за провеждане на допинговия контрол.

Освен това, като изключително популярен атлет Стефка Костадинова е била подлагана на стандартен допингов контрол през всичките си състезателните сезони.

Според английски медии обаче това означава зачистване на всички рекорди преди 2005 г. Просто не са съхранявани тестове преди въпросната година. Британците твърдят, че това означава заличаване на митични постижения и ги изброяват.

Например, на Майк Пауъл в дългия скок - 8,95 метра от 1991 година, на Джонатан Едуардс в тройния скок от 1995 г. - 18,29 метра. Също така рекордите на 100 и на 200 метра, записани от Флорънс Грифит Джойнър през 1988 г., на легендарната Марита Кох от ГДР на 400 м. през 1985 г. Англичаните са пропуснали Стефка Костадинова.  

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини