От х:

Днес в x:

Втора проверка не откри строителство и нарушения на Иракли

Втора поред проверка на Иракли, този път извършена от община Несебър в края на март, също не откри нарушения или нередни строителни дейности на плажа и в местността.

В началото на март директорът на Регионалната инспекция по околната среда в Бургас разпореди първата проверка в залива на Иракли, която не установи никакви нарушения.

Служителите на общинския отдел "Контрол върху строителството" са посетили плажа в края март и са констатирали, че няма "строежи на територията на морски плаж "Иракли", както и издадени разрешения за строеж на такива. Това информират от общината в писмо до "Дневник" след запитване на редакцията.

Сигнал и няколко снимки на читател, направени на 4и 5 март 2017 г. на място, показват строителна дейност и 7-8 вече построени бунгала (в северната част на залива), непосредствено зад плажната ивица.

Kонкретното запитване до местната власт било по какъв начин проектът с бунгалата отговаря на Закона за черноморското крайбрежие, защото теренът с бунгалата е на не повече от 100 - 200 м от плажа, където има ограничения за строителството .

В отговор от общината уверяват, че издадените разрешения за строеж на територията на частни имоти в близост до морския плаж съответстват на Закона за устройство на територията, Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и действащата нормативна уредба.

Иракли е един от трите диви плажа, на които миналата пролет депутатите забраниха със закон всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия с идеята те да бъдат съхранени. Те минават под дефиницията на нов вид плаж за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност и обществени мероприятия".

В началото на тази година екоинспекцията в Бургас разреши два нови строежа в местността Кладери върху вече урбанизирана територия. Това стана повод сдруженията в защита на Карадере, Корал и Иракли да настояват за трайно решение за защита на незастроените места като тези дивите плажове. Според тях това може да се случи само с приемане на нова зона В зад плажовете в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, където също да не може да се строи. Мотивът им е, че законът в момента не работи на практика и не защитава дивите плажове.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини