От х:

Днес в x:

Патриотите се пазарят за министерски кресла. Преглед на печата

Сформирането на новия кабинет е водеща тема за петъчните вестници.

"Националистите започнаха да се пазарят за министерски кресла Ден след като Валери Симеонов предложи широка управленска коалиция между ГЕРБ, БСП и "Обединените патриоти" (ОП), другият съпредседател на националистите Красимир Каракачанов отправи втора публична оферта - за министри. "Видя се, че формулата от 2014 г. не работи на 100%. Част от нещата се постигаха бавно, защото нямаше министри, които да провеждат съответната политика. Ако се стигне до обща програма за управление, смятам, че е разумно и необходимо ние да имаме своите министри", заяви Каракачанов пред БНТ. След 2014 г., тоест в предишния мандат, националистите подкрепяха коалиционния кабинет на ГЕРБ, без да участват пряко в него. Така бе преодоляно изискването на Европейската народна партия да няма съюз с крайни елементи. При сегашната разстановка на силите обаче ОП са незаобиколим фактор. Каракачанов не уточни каква точно коалиция му се привижда, още повече че смята предложения от Симеонов вариант за добър, но неосъществим. "Ясно е, че към момента трудно може да се постигне мнозинство в парламента и правителство между ГЕРБ, БСП и ОП. Не са узрели просто някои партии за такива неща", заяви той. Каракачанов не уточни кои министерски кресла желаят националистите. В предизборната им програма е записано създаване на специално министерство по демографията. Именно мерки в областта на демографията са едно от изискванията, които Каракачанов посочи като незаобиколими при включване в управлението. Другите са увеличаване на пенсиите и справяне с битовата престъпност. Неофициални информации сочат, че ОП искат 7 кресла при кабинет само с ГЕРБ, сред тях са икономическото, на енергетиката, на туризма, на културата и пр. Позицията на социалистите към момента е твърд отказ от всякакво сътрудничество с ГЕРБ..." - в. "Сега".

"Пpавителcтвото на ГЕРБ ще е c тpима миниcтpи, дадени от патpиотите и паpламентаpни тематични мнозинcтва. Това е фоpмyлата, по която най-веpоятно ще pаботи Бойко Боpиcов. Той ще е миниcтъp-пpедcедател, въпpеĸи опитите на Валеpи Симeонов да cе cъcтави пpавителcтво междy БСП, ГЕΠБ и патpиотите, в ĸоето обаче Боpиcов да не е пpемиеp, твъpдят отлично инфоpмиpани. Споpед тяx, в паpламента cе очаква по опpеделени зaкони ГЕРБ да полyчава подĸрепа и от xоpата на Маpешки и непоиcкaното pамо от ДПС... Сигурно е, че 4-ма или 5-има миниcтpи на Бойко Боpиcов ще запазят поcтовете cи, наyчи "168 чаcа" от виcокопоcтавени фaктоpи. Това cа Владиcлав Гоpанов - доcкоpошен шеф на финанcите, Лиляна Павлова - на pегионалното pазвитие, Ивайло Московcки - на тpанcпоpта, и Томиcлав Дончев - на евpофондовете..." - в. "24 часа".

"Служебният кабинет може да се задържи и по-дълго, тъй като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може да има трудности да състави правителство, прогнозира служебният премиер Огнян Герджиков пред bTV. Ако формулата на следващото управление не включва Обединените патриоти, ще има управление на малцинството; ГЕРБ няма да има достатъчно опора и ще е висш пилотаж да сформира кабинет. Борисов обаче може и да играе по този начин,тъй като има опасност след няколко месеца патриотите да започнат да му извиват ръцете, посочи Герджиков..." - "Стандарт".

Ударното покачване на цените на газа, тока, водата и парното също е сред актуалните теми на всекидневниците.

"КЕВР влезе в спирала на масово вдигане на цени Цената на водата в София се повишава с 18% от утре. В резултат столичани ще плащат по 2.15 лв. с ДДС вместо досегашните 1.82 лв. за кубик. Решението е взето от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в сряда вечерта, но бе оповестено от председателя й Иван Иванов вчера. Той обясни, че е гласувал "против", защото смята нормата на възвръщаемост от 17% за икономически необоснована. "Софийска вода" вече получи увеличение от 3.4% от 1 май миналата година, а Иванов заяви, че няма да допусне "шоково увеличение". Размерът на нормата на възвръщаемост е заложен в концесионния договор на ВиК оператора и няма как да бъде променен, освен ако и контрактът не мине през ревизия. Към момента обаче сигнали за напредък по въпроса няма, макар от Столичната община да твърдят, че разговорите не са спирали. Иванов определи последните дни като "много тежки за регулатора". "Искам да ви уверя, че решенията, взимани от нас, са единствено и изцяло в съответствие със закона, правилата и наредбите, които са валидни към момента", заяви той. В "седмицата на поскъпването" КЕВР се съгласи да повиши и цената на газа. Увеличението, което "Булгаргаз" получи, вместо да опита да си събере вземанията от партньорите, е около 30%. То ще стане факт, след като днес комисията вземе окончателното си решение. От доклада на експертите на комисията и от общественото обсъждане обаче стана ясно, че КЕВР е съгласна с този ръст. Нови цени ще има и на парното и топлата вода, като увеличението ще бъде в рамките на 18 - 38% в различните градове. Решението се чака на 7 април - в края на отоплителния сезон. Рязкото поскъпване на природния газ ще повлече след себе си и размера на таксата "задължение към обществото", която се плаща от фирмите на свободния пазар. Приходите от нея отиват в НЕК за покупката на скъп ток от зелените централи, американските тецове и когенерациите. В резултат цената на "задължението към обществото" ще се вдигне с 1.25 лв. до малко над 37 лв. за мегаватчас. В резултат токът за бита ще поскъпне между 1 и 2%, а за бизнеса увеличението ще е с 3.5%. Най-голямо увеличение ще има за нощните тарифи при тока за бита, които ще нараснат с от 1.52 до 7.9%. Окончателното решение ще бъде взето на 7 април..." - в. "Сега".

"Върховната административна прокуратура оспори пред Върховния административен съд (ВАС) законосъобразността на последните действащи членове от Правилата за измерването на количеството електрическа енергия. Нормативният акт беше приет през октомври 2013 г. от тогавашната Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщава пресцентърът на държавното обвинение. След обжалване от страна на "ЕВН България" по-голямата част от членовете бяха отменени, припомня сайтът Инвестор.бг. С посочените разпоредби се уреждат отношенията, свързани със случаи и начини, по коитооператорите на съответните мрежи едностранно извършват преизчисление на количеството електрическа енергия, което е потребено от битови и небитови клиенти. Според Закона за енергетиката КЕВР притежава правомощия само да определя правилата за измерване на количеството електрическа енергия, но не и да регламентира преизчисляване, което по същество означава повторно пресмятане количеството на енергията. Тези текстове, според прокуратурата са приети и в нарушение на законността, равенството, достъпността, публичността и прозрачността, както и последователността и предвидимостта. Разпоредбите били приети и при неспазване на текстове от Закона за нормативните актове, въведени за гарантиране на принципите за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност..." - в. "Дневник".

Вестниците отделят подобаващо място и на съдбата на Копривщица.

"Радев и Боpиcов гневни за Копpивщица, ГЕРБ нaкаpа cъветниците cи да pазмиcлят Петиция на гpаждани cъбpа за ден над 7000 подпиcа за cъxpаняване на cтатyта на паметник Пpезидентът Рyмен Радев и лидеpът на ГЕРБ Бойко Боpиcов pеагиpаxа гневно на заплашения cтатyт на Копpивщица и cе обявиxа за запазването мy кaто аpxитектypно-иcтоpичесĸи pезеpват..." - в. "24 часа".

"Правителството няма да позволи промяна в статута на Копривщица "за нищо на света". В това увери служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за Би Ти Ви. Той изказа увереност, че следващ кабинет също няма да го допусне. Герджиков коментира темата след като общинският съвет на Копривщица се изказа против понятието "архитектурно-исторически резерват", което ограничава строителство вътре. Статутът "паметник на културата" обаче може да се присвои или отмени единствено от Министерството на културата. По думите на Герджиков решението на копривщенските общинари е "удар във въздуха", защото те искат "да направят бетонна спалня от Копривщица, но това няма да се допусне". Тя ще остане град - музей, увери премиерът, но подчерта, че държавата е длъжна да направи много за този град. Герджиков отрече строителните планове да са на негов племенник, каквито твърдения имало в интернет. Нямам такъв племенник, какъвто ми приписват, нито роднини, нито имоти, нито имотни интереси имам в Копривщица. "Патриотизъм ме обхваща като влизам в този град", подчерта премиерът..." - в. "Дневник".

"ГЕРБ се обяви за съхраняване на историческото наследство на Копривщица и се разграничи от общинските си съветници в местния парламент. Причината е, че общинари във възрожденския град свалиха статута му на архитектурно-исторически резерват с цел обслужване на бизнес интереси и възможност за разгръщане на строителна дейност, каквато в резерватите не е позволена. Копривщица е единственият в България град музей, обявен за такъв с решение на Министерския съвет преди близо половин век. Обявен е и за архитектурно-исторически резерват двадесет години по-късно, а традициите му са в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. В града в качеството му на резерват не е позволено свободното строителство, нито промяна на уникалната му архитектура. Това именно е попречило на местния бизнесмен Радослав Йовков, който настоява за промяна на сегашното положение, тъй като то ощетявало бизнеса и инвестициите му. В резултат на това седем от общо единадесетте общинари в Копривщица са гласували на 17 март за сваляне на статута му на архитектурно-исторически резерват. Четирима от далите гласа си в подкрепа на лобисткото решение са местни представители на ГЕРБ, като двама от тях са и членове на политическата формация. В специална пресконференция в четвъртък от партията се разграничиха от групата на съветниците си в община Копривщица. ГЕРБ възлага на общинските съветници от групата на партията на Бойко Борисов незабавно да прегласуват решението си на следващата сесия, съобщи Томислав Дончев. При неспазване на указанието на Изпълнителната комисия ние ще прекратим членството на двамата съветници в партията, допълни той. Кметът на Копривщица Генчо Герданов е уведомил Бойко Борисов, че ще направи всичко възможно да спре скандалното решение за новия статут на града. Въпросното гласуване е станало в отсъствие на градоначалника, който е бил тогава във Франция по покана на Ирина Бокова. В позиция на Министерството на културата се посочва, че Копривщица е културно-исторически резерват, който трябва да бъде съхранен, и не е в правомощията на общинския съвет да решава неговия статут. Той може да бъде отменен единствено с решение на Министерския съвет. Оттам допълват, че според Закона за културното наследство "заварените обявени по досегашния ред недвижими паметници на културата запазват своя статут и категория като културни ценности по смисъла на този закон"..." - в. "Труд".

Премахването на системата с пръстовите идентификатори в болниците също е сред темите на всекидневниците.

"Унищожават данните от пръстовите идентификатори Към момента системата все още работи Най-вероятно, след като решението за отмяна на системата за пръстова идентификация в болниците бъде обнародвано в "Държавен вестник", събраните данни чрез нея ще бъдат унищожени. Това съобщи пред Zdrave.net подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. "Към момента системата все още работи, защото трябва да изчакаме да се обнародва решението, което най-вероятно ще стане до седмица-две", посочи той. Д-р Петров допълни, че ще бъде спрян достъпът до интернет в системата, което е най-сигурната защита на събраните вече данни. "Ще съгласуваме с Комисията за защита на личните данни и Надзорния съвет по какъв начин да процедираме с тях, като най-вероятно те ще бъдат унищожени", допълни той. През това време данните ще бъдат съхранявани по най-надлежен начин, увери подуправителят на фонда. След обнародването на решението на висшите магистрати пациентите ще бъдат регистрирани по стария начин - чрез лични карти. И до момента тази система на практика функционираше като заместваща..." - в. "Труд".

"Болниците могат да си поискат от Надзорния съвет на здравната каса парите, похарчени за купуването на четците за пръстова идентификация, които за кратко бяха задължителни за всички лечебни заведения, които работят с касата. Това подсказа Асен Георгиев, адвокат на Федерация "Български пациентски форум" - една от организациите, атакували пръстовата идентификация в съда, съобщи "Дарик". "Болниците могат да попитат Надзорния съвет на здравната каса какво да правят със закупените четци за пръсти или да си поискат парите, похарчени за тях", заяви той. Всяка от машинките за регистрация струваше 239 лв. без ДДС. Въвеждането им стана задължително на 1 ноември и просъществува по-малко от 4 месеца, докато тази седимца Висшият административен съд не отмени наредбата, задължаваща използването на системата. Усилието струваше на лечебните заведения около 4 млн. лв. "Болниците какво могат да направят сега? Да си искат парите от Надзорния съвет за тези устройства, които ги принудиха да купят, тъй като в решението на Надзорния съвет беше записано, че ако не си купят такива устройства, тогава няма да им бъде плащано и няма да сключат договори. Да си искат парите за устройствата от Надзорния съвет. Или пък, ако имат отказ от заплащане по тази причина, също могат да си искат парите", коментира адвокатът. За самия софтуер за новата регистрационна система здравната каса даде 476 хил. лева, като и с нея не е ясно какво ще се случи след отмяната на наредбата. Според Георгиев в закона за бюджета на касата изобщо нямало суми, предвидени за подобни разходи и били направени чрез перо "Инвестиционни разходи". Той коментира, че се надява да е останала в миналото практиката на Москов "когато съдът отмени дадено решение, то да бъде възпроизведено отново в друг акт, под друго име или под друг номер"..." - в. "Дневник".

В. "Стандарт" отделя място и на ролята на православната ни църква за спасяването на българските евреи и номинацията и за Нобелова награда:
"Адвокат Моше Алони: Цял свят научи за героизма на българската църква Инициаторът за номинацията на БПЦ за Нобел посочи, че спасяването на евреите е пример за човечеството "За мен е чест да целуна ръката на предстоятеля на Българската православна църква, онази Църква, защитила българските евреи във времена, в които не е било трудно човек да изчезне, да бъде убит". Това каза адвокат Моше Алони при срещата си с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Адвокат Алони е един от инициаторите за номинирането на БПЦ за Нобелова награда за мир. "Целият свят и нашите управници трябва да знаят какво е истинско християнство, засвидетелствано от българските архиереи в тежки времена, да разберат какво е човещина, и номинацията на Българската църква за Нобелова награда на мир ни даде повод да популяризираме този безпрецедентен пример", заяви още адвокат Алони. И допълни, че какъвто и да е резултатът от тази номинация, главната цел вече е постигната, защото хората от цял свят са научили за героизма на БПЦ при спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Делото на Българската православна църква бе окачествено като значим факт не само за българската история, а и за историята на човечеството. Пример за отстояване на исконните човешки ценности при всички обстоятелства, за достойнство, принципност, героизъм и човеколюбие към всеки ближен, независимо от народността и вярата му. Пример за това, че в смутни времена ескалира човешката низост, но и човешкото благородство, защото това са времена - предел, времена - проверка. В срещата взеха участие и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска археология в Богословския факултет на СУ и др."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини