От х:

Днес в x:

Македонски кахъри: Майка Тереза и инатливите, истерични българи

Музеят на Майка Тереза в Македония служи и за национално утвърждаване на един регион, в който езиковата и етническата принадлежност често пъти са само очертани, се казва в публикация на "Франкфуртер алгемайне цайтунг", съобщава македонската телевизия А1 под заглавие "На кого принадлежи блажената Майка Тереза".

"За македонците не е лесно с техните съседи. В Гърция се твърди, че само грък може да бъде македонец, а инатливите славяни от другата страна на границата са само истерични българи, които Тито, по времето на Югославия, е убедил в македонщината. За тази представа помага и България, а в Косово и Албания се интересуват само от албанската част от населението. От Сърбия междувременно, наистина по-рядко, може да се чуе борбеният възглас, че македонците са южни сърби", пишеа във встъплението на публикацията, цитирана от Дойче веле.

Преди няколко дни бе открита къщата паметник на Майка Тереза в Скопие, за да се констатира, че и тя е "опит на македонците да защитят своята история от неприятелските опити тя да им бъде отнета", посочва изданието.

Според вестника, на Тито му е трябвале македонска нация, за да разграничи ролята на Белград в завземането на историческия регион срещу българските аспирации.

"Заради това не е чудно, че в контекста на тази бъркотия има недоразумения около родното място на жената, станал по-късно Майка Тереза. Не е чудно и това, че македонците постоянно трябва да защитават своята идентичност от своите съседи", пише вестникът.









Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини