От х:

Днес в x:

Шведски танк пропадна под леда

Танк на шведсата армия е пропаднал под леда в неделя в близост до гр. Буден (лен Норботен, северна Швеция), съобщи в понеделник телевизия SVT, цитирана от руски медии.

Инцидентът е станал по време на учение. Четирима военни са получили хипотермия, един е безсъзнание, а спасители издирват друг, който до момента е в неизвестност.  Военни и спасители са в акция по изваждането на танка на брега.

Руските медии следят отблизо случащото се с въоръжените сили на Швеция.

В началото на март лявото шведско правителство върна военната служба - за мъже и жени. Министърът на отбраната Питър Хултквист обясни решението с влошаващата се сигурност в Европа и Швеция.

Швеция премахна задължителната военна служба за мъжете през 2010 г., тъй като имаше достатъчно доброволци, които да отговарят на военните нужди на региона. Но сега правителството отчита, че това "не е осигурило на въоръжените сили достатъчно обучен персонал и е необходимо повторното активизиране на наборна военна повинност."

През септември Швеция, която не е член на НАТО, разположени постоянни войски на остров Готланд в Балтийско море, което идва след като Русия 2014 анексира Крим и оказва "нарастващ натиск" върху съседните балтийски държави на Естония, Латвия и Литва. 
Има съобщения за нарушения на шведското въздушно пространство от военни самолети на Русия в региона. Швеция е разтревожена, че Русия укрепва военното си присъствие в руския анклав Калининград, който се намира от другата страна на Балтийско море.

Шведското правителство, което често е описвано като "феминистко", заяви че "съвременната военна повинност ще включва както жените, така и мъжете". Около 20 000 души работят за шведските въоръжени сили, от които 84 процента са мъже и 16 процента жени, според уебсайта на силите. През следващите месещи 13000 млади шведи ще бъдат призовани и 4000 ще бъдат записани в армията. Както и при досегашната система, шведите пак ще могат да работят като доброволци на военна служба.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини