От х:

Днес в x:

Анкара привика руския шарже д’афер

Руският шарже д'афер в Анкара е бил поканен в турското Министерство на външните работи в сряда. Той е привикан във връзка със снайперистка стрелба от контролирания от Партия демократичен съюз (PYD) район Африн в Северозападна Сирия. При стрелбата е убит един войник. Това съобщи на пресконференция говорителят на Външното министерство Хюсеин Мюфтюоглу, цитиран от "Дейли Сабах".

От ведомството са изразили притеснение във връзка с инцидента.

След сделката за спиране на огъня, подкрепена от Турция, Иран и Русия при преговорите в Астана, Мюфтюоглу каза, че Русия е отговорна за наблюдаване на нарушенията на примирието в района. Той допълни, че от шарже д'афера е поискано да се направи каквото е необходимо, за да се предотвратят нарушенията или Турция ще отвърне срещу атаките. Хюсеин Мюфтюоглу посочи, че сътрудничеството между Турция и Русия е най-ефективният начин за справяне с тези нарушения.

Руски войници в момента присъстват в района, който се контролира от PYD, сирийско крило на терористичната организация ПКК. Мюфтюоглу коментира, че Турция повтаря позицията си относно присъствието на руски военни в района.

Турция очаква Русия да предприеме необходимите стъпки за затваряне на офиса на PYD в Москва, допълни говорителят на Външното министерство.

Рестриктивните мерки представляват предизвикателство за осъществяване на общото желание за увеличаване на търговския обем между Турция и Русия, допълни Хюсеин Мюфтюоглу.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини