От х:

Днес в x:

Саудитският крал Салман приключи азиатската си обиколка

Саудитският крал Салман приключи обиколката си в Азия и отпътува от Китай за родината си, предаде Ройтерс, като се позова на официалната Саудитска агенция по печата.

80-годишният саудитски монарх, който предприе амбициозни икономически реформи, след като се възкачи на престола, беше на едномесечна обиколка в Азия, посещавайки Малайзия, Индонезия, Япония и Китай.

Визитите в тези страни, едни от най-големите вносители на саудитски петрол, имат за цел да рекламират инвестиционните възможности в кралството, включително продажба на дял от националната петролна компания "Арамко".

Азия играе роля и в плановете на Рияд за военно сътрудничество, тъй като Малайзия и Индонезия членуват в оглавявания от Саудитска Арабия Ислямски военен съюз, който бе създаден преди малко повече от година.
В Китай в присъствието на крал Салман в четвъртък бяха подписани споразумения на стойност 65 милиарда долара.

Двете страни излязоха днес със съвместно комюнике, в което посочиха, че ще засилят сътрудничеството си в петролния сектор. 

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, опитва да затвърди още повече връзките си с втората най-голяма световна икономика. След като миналата Рияд загуби част от пазара, зает от Русия, сега иска да увеличи продажбите си за Китай - втория по големина пазар на петрол - работейки в по-тясно сътрудничество с трите водещи държавни петролни компании на Китай, отбелязва Ройтерс.

Крал Салман щеше да посети днес и Малдивите, но визитата беше отменена поради избухналата там епидемия от птичи грип, съобщи вчера малдивското правителство.

Източник: http://bnt.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини