От х:

Днес в x:

Обединена войскова групировка създават Русия и Армения

Русия и Армения обединяват своите армии, пише "Независимая газета" в заглавие на статия за посещението на арменския президент Серж Саркисян в Москва.

Вчера Саркисян разговаря с руския държавен глава Владимир Путин, добавя руският вестник, цитиран от БТА.

Москва и Ереван се насочват към по-нататъшна интеграция в отбранителната сфера. Договорено е създаване на обединена руско-арменска войскова групировка, пише "Независимая газета" за основните резултати от преговорите.

Срещата Путин - Саркисян мина на фона на тревожни съобщения от Нагорни Карабах, където напоследък зачестиха нарушения на примирието. Президентите на Русия и на Армения потвърдиха позициите си за мирно уреждане на конфликта.

Приятелство и с Баку, и с Ереван

Заплахата от подновяване на активните бойни действия обаче все още е твърде силна. Вчера азербайджанското министерство на отбраната съобщи за над 100 инцидента в разрез с договореното спиране на огъня. Военното ведомство на Нагорни Карабах пък обвини Азербайджан в многобройни обстрели на арменски позиции и селища.

Москва предлага посредничество и се опитва да запази приятелски отношения и с Баку, и с Ереван. Неотдавна делегации от двете азиатски държави участваха в международна военна конференция в Москва.

В момента в Армения протича военно учение с Русия, а руска делегация обсъжда в Азербайджан подготовката за международна военноморска проява в Каспийско море.

Равновесие на доставките

Руско-арменската военна интеграция е донякъде по-висока от тази на Русия с Азербайджан, отбелязва изданието и добавя: "Москва подкрепя Ереван, но продължава оръжейните доставки за Баку".

Освен ракетни комплекси "Искандер" Русия е доставила на Армения реактивни артилерийски системи "Смерч", зенитни ракетни установки С-300 и комплекси "Игла-С", тежки огнехвъргачки ТОС-1А, стрелкови оръжия, гранатомети, бронирани коли, инженерни и комуникационни средства.

Баку обаче е получил от Москва зенитни ракетни комплекси "Тор-2МЕ" и С-300 ПМУ-2, танкове Т-90С, бойни машини на пехотата БМП-3, самоходни артилерийски установки "Мста-С", тежки огнехвъргачки и реактивни системи "Смерч". В Азербайджан са доставени близо 100 бойни и транспортни хеликоптера.

"При това положение е трудно да си представим, че Русия ще смени ориентирите и ще застане на нечия страна в противопоставянето между Азербайджан и Армения", заключава в публикацията експертът ген. Юрий Неткачев.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини