От х:

Днес в x:

Мобилизират джипитата превантивно, заради епидемия от морбили в Румъния

Министерството на здравеопазването разпрати днес указания към Регионалните здравни инспекции в страната за превантивни мерки, свързани с разпространяващата се епидемия от морбили в съседна Румъния.

Превенцията е заради драстичния ръст към момента на болните от дребна шарка в северната ни съседка, от където съобщават за 3 196 случая на болестта, сред тях и 17 жертви. 

За повишаване на заболеваемостта се съобщава и от други държави в ЕС.

Болестта е силно заразна и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път, уточняват от МЗ.

От там уточниха, че макар в момента да не съществува пряка заплаха от мълниеносно разразяване на морбили у нас, с цел да се предотвратят рисковете Регионалните здравни инспекции трябва да вземат превантивни мерки за предпазване на населението.

В Хасково няма пряка опасност от сериозно разпространение на болестта, коментира за Haskovo.net шефът на местната здравна инспекция д-р Соня Димитрова. Въпреки това към всички общопрактикуващи лекари ще бъдат дадени указания да прегледат имунизационния статус на пациентите си, които са на възраст между 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Целта е при открити неимунизирани, да се постави една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Самите пациенти също е добре да прегледат имунизационните си картони и ако имат пропусната тази имунизация по една или друга причина да се свържат с джипито си, посъветва д-р Димитрова.

Според последния доклад на Европейския център за контрол на заболяванията, в страните от ЕС, най-висока е заболеваемостта от морбили при бебетата и децата до 4-годишна възраст. 81 % от всички заболели са неимунизирани, сочат данните.

Според българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу Морбили – Рубеола – Паротит (МРП), чието поставяне е задължително. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години, припомнят от Здравното министерство.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини