От х:

Днес в x:

Кучетата герои спасяват човешки животи само за едното "Браво, момчето ми!"

    В Смолян e един от малкото в страната тренировъчни центрове за обучение на следови кучета, където умните четириноги получават специални умения. Едно от тях е да търсят и намират наркотици, а техните умения напоследък се използват почти непрекъснато. До скоро в региона на Смолян случаите с наркотици бяха малобройни, най-много някой младеж с марихуана да попадне пред погледа на униформените. През последните месеци обаче се наблюдава бум на заловените с дрога, както за притежание и разпространение, така и за шофиране след употреба на синтетична или друга дрога.

    В борбата със забранените вещества успешно влизат кучетата-полицаи, които почти всеки ден успяват да надхитрят дилърите, откривайки наркотиците във всевъзможни тайници и скривалища. Треньорите-водачи, ежедневно са със четириногите полицаи и не веднъж са ставали свидетели на спасяването на човешки живот в ситуациите.

    Ст. полицай Николай Василев, водач на полицейско куче към ОД на МВР -Смолян ясно си спомня няколко пресни истории, в които животът на дете от Кувейт и на възрастен човек са били на ръба. Замръзнала жена край Забърдо също е била спасена от един от невероятните следотърсачи.

    "Скоро имаше два случая, за доста близък период от време. Имаше изчезнало дете, което беше кувейтче, намерихме го гората. Животът на детето беше на ръба, защото беше тежка зимата", спомня си ст. полицай Василев. Отново с абсолютна точност неговият четириног партньор открива паднал турист във високопланинската местност Казаните в района на Мугла. „Кучето откри мястото откъдето е паднал и точно там го намерихме“.

    Когато не участват в акция, работното време на кучетата преминава в тренировки. Задачата на „Арчи“ например за днес е да открие скрита марихуана и той се справя от първият опит. Така се случва и при претърсването на коли, жилищни сгради и други всевъзможни места, защото водачите им признават, че дилърите са станали невероятно изобретателни. Но дори и на полицая да се изплъзне тайника, уникалното обоняние на кучетата никой пласьор не успява да измами.

    „Те са станали толкова изобретателни, крият го в различни тайници, особено в автомобилите. Но когато пуснем кучето миризмата на излъчваното вещество е голяма, то я усеща и ни показва точно къде е“, разказва ст. полицай Василев.

    Преди да застанат редом до обучителите си кучетата минават редица изпити, но обучението им започва още когато са тримесечни кутрета. Ст. полицай Атанас Батаклив също е водач на полицейско куче и разказва, че не от всяко кутре става „разузнавач“. В развъдниците има предварителен подбор и от тях се избират кутретата с най-добрите показатели.Те покриват сертификати на седем месечна възраст, имат тест и ако покрият теста обучението им в по-нататъшен етап продължа.

    Кучетата изпълняват единствено командите на обучителя си. Затова полицаите са категорични , че биха доверили живота си на четириногите си колеги. А за работата си те очакват единствено порция гранули и едно - “Браво, момчето ми!“

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини