От х:

Днес в x:

Белият дом не изключва използване на военна сила срещу КНДР

Изображение 1 от 2

    Новата стратегия на Белия дом спрямо Северна Корея включва възможността за използване на военна сила или смяна на режима, с цел отслабване на ядрената заплаха от страна КНДР. Тази перспектива, според The Wall Street Journal, кара някои от съюзниците на САЩ в района да нервничат.

    По време на срещата през февруари на министър-председателят на Япония Синдзо Абе с Доналд Тръмп американската страна е дала да се разбере, че САЩ разглеждат всички варианти за възпиране на Северна Корея от плановете й за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, включително и военен удар.

    Съветникът по национална безопасност Кетлин Макфарланд е възложила на специалистите по въпроса да разработят предложения, излизащи далеч от рамките на традиционната политика, в диапазона: „от признаване на Северна Корея за ядрена държава, до военни действия срещу Пхенян“.

    По оценка на специалисти, японците посрещат подобен сценарий с голяма тревога. Те се опасяват, че страната им може да бъде въвлечена в сериозен регионален конфликт. Опасенията са и поради това, че САЩ могат да отидат на договорености със Северна Корея, които да доведат до ограничаване на дейността на Вашингтон в региона, независимо от потвърдените от САЩ ангажименти по защитата на Япония и Южна Корея. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини