От х:

Днес в x:

Мегапроцес за метежа започна в Турция, 330 са подсъдими

Изображение 1 от 3

    Най-големият процес против заподозрени, че са участвали в опита за преврат в Турция през юли м.г., започна в специално построена съдебна зала за над 1500 души.

    Около 330 души са изправени пред съда, предава Франс прес от Синкан, край Анкара.

    Мнозина от тях, ако бъдат признати за виновни, рискуват доживотни присъди за съучастие в опит да свалят президента Реджеп Тайип Ердоган.

    Обвиняемите в опит да убият президента в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г., отговарят в отделен процес, който започна по-рано този месец.

    Но и заподозрените по днешното дело са обвинени в убийства и опити за убийство. Много от тях са от военно училище в Анкара, подготвящо командири за артилерията и ракетните войски.

    Сред повдигнатите обвинения са и опит за отстраняване на правителството и парламента в Република Турция и възпрепятстване на тези институции да си вършат работата.

    Над 240 от подсъдимите в Синкан са задържани под стража, уточнява държавната Анадолска агенция.

    Делото се гледа в зала към затвора в Синкан, където са взети сурови мерки за сигурност. Камион с водно оръдие е разположено в близост, а дрон контролира от въздуха мястото, където пристигнаха семействата на подсъдимите.

    В съдебната зала в която има места за 1558 души, охранители плътно обграждаха заподозрените, излизащи да дават показания.

    Първият заподозрян, кадетът Абдулкадир Кахраман, каза пред съда, че на войниците в онзи юлски ден било съобщено от техния командващ че е имало терористично нападение и им били раздадени боеприпаси.

    Други заподозрени направиха подобни изявления, включително Ариф Озан Демир, който каза на съдебния състав, че командирът им казал, че е имало нападение и че трябва да бъдат "готови"

    Анкара сочи като виновник за неуспелия преврат ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в в САЩ.

    Турция нарича движението на Гюлен терористична организация и заподозрените в процеса в Синкан са обвинени също, че принадлежат към въоръжена терористична групировка.

    Процесът е сред няколкото, които започнаха този месец в различни места в страната, припомня АФП. Един от тях от тях е в западния град Мугла, къдетго 47 души са обвинени , че са опитали да убият Ердоган.

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини