От х:

Днес в x:

Единодушие пръстовият отпечатък да отпадне, съдът решава

Страните по делото за пръстовия "отпечатък" решиха влизането в болница с пръстов код да отпадне. Според НЗОК икономическият ефект от въвеждането му е нулев.

През ноември миналата година тричленен състав на Върховния административен съд обяви разпоредбата на предишния здравен министър Петър Москов  за въвеждане на пръстовата идентификация за нищожна, но петчленен състав я възстанови в началото на този месец до окончателно произнасяне по казуса. 

Днес шестте страни по делото във Върховния административен съд единодушно са решили влизането в лечебно заведение с пръстов код да отпадне, но ще изчакат решението на съда на 16-и март. 

Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември миналата година е нулев, каза управителят на НЗОК Глинка Комитов, цитиран от БТА. 

Комитов участва в среща между министъра на здравеопазването Илко Семерджиев и представители на Министерски съвет, Националното сдружение на частните болници, Център за защита правата в здравеопазването и федерация "Български пациентски форум". Срещата беше по повод оспорването в съда на електронната пръстова идентификация. 

Няма отрицателен ефект, но не са намалели хоспитализациите, допълни Комитов. По думите му срокът от въвеждането на идентификатора досега е малък и трябва да се изчака поне 6 месеца. 

Комитов каза още, че в 12 на сто от случаите на регистрация с пръстов идентификатор се налага повторно идентифициране на пациента, тъй като онкоболните например имат нарушен рисунък на пръстите си заради химиотерапията, на която са подложени. Придружителите на деца не винаги са едни и същи и се налага пререгистрация в системата, посочи още той. 

Становището на НЗОК за отмяна или не на идентификатора е да се изчака решението на съда, допълни Комитов. 

Представителите на пациентските организации, на Центъра за защита на правата в здравеопазването, на Сдружението на частните болници също изразиха мнение, че трябва да се изчака окончателното решение на съда.

Всички участници в срещата отчитат, че няма икономическа полза от въвеждането на идентификатора. Според пациентските организации Министерският съвет може веднага да отмени наредбата, регламентираща въвеждането на идентификатора.

Мнението на служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев също е, че въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и тя трябва да бъде заменена с електронна здравна карта. 

"Ние просто няма да разрушим една система, а ще я заменим с друга и няма да оставим правен вакуум – напротив. Нашата концепция е да въведем електронна здравна карта", каза преди седмица Илко Семерджиев.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини