От х:

Днес в x:

1. Отвличане 2. Смърт 3. Разстрел 4. МВР чистка. Преглед на националния печат

Протести затварят изцяло границата с Гърция, предупреждава „Дневник". Безпрецедентно откъсване на България от Гърция за неизвестно колко дълго започва днес в 11 часа заради блокадите на протестиращите гръцки фермери, предупреди Гранична полиция.
Последният свободен граничен пункт Капитан Петко Войвода в Смолянско ще бъде затворен в петък от гръцка страна. През Ексохи - Илинден и Промахон - Кулата вече не може да се преминава. Единствената алтернатива остава заобикалянето през ГКПП Златарево към Македония и после на юг към Гърция. Това обаче е възможно само за превозвачи и пътници с документи за пресичане на външна за ЕС граница, каквито са българско-македонската и македонско-българската.
Дори българи да успеят да влязат в южната ни съседка, там движението е парализирано от стотици празни трактори, препречили магистралата между Солун и Атина. Блокирана бе и железопътната линия в Централна Гърция. Вечерта протестиращите поставиха и бетонни прегради пред тировете на гръцка територия, за да не се стига до сблъсъци с техните предимно чуждестранни водачи, чакащи вече четвърти ден.
Според комисар Тодор Георгиев, началник на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Смолян, ситуацията е екстремна и вероятно ще създаде огромно напрежение за много фирми и държавни структури. През блокираните пунктове се пропускат хуманитарните случаи, но след разговори с гръцките власти и с протестиращите.
Гръцкото правителство се въздържа от употреба на сила, говори за диалог и сътрудничество и им обещава 500 милиона евро финансова помощ.
Сериозен инцидент имаше и на българска територия - в нощта срещу четвъртък гръцката гранична полиция не успя да обуздае фермерите и те нахлуха през границата. Гранични полицаи, които твърдят, че протестиращите са били пияни, ги спряха с подвижни заграждения и час по-късно гърците се върнаха обратно заедно с трите придружаващи ги телевизионни екипа.
Свалиха антимафиот № 1 заради смърт на задържан, отбелязва „Труд"
Антимафиот № 1 Петър Владимиров бе свален от поста вчера. Отстранени бяха и заместникът му в ГДБОП Калин Михов и шефът на "Контратероризъм" Атанас Димитров. Пенсиониран бе и шефът на дознателите Деньо Терзийски. Причината: мистериозна смърт на мъж, задържан от антимафиотите. Пламен Куцаров издъхнал, след като се провалил на детектора на лъжата. Часове по-късно в "Люлин" бил разстрелян Йордан Цонков-Джиджи. Смята се, че има връзка между убития и починалия арестант.
„24 часа" брои „1. Отвличане 2. Смърт 3. Разстрел 4. МВР чистка"
Кокаинов наркоман и легендарец крадец издъхнаха вчера, а ръководството на бившата ГДБОП беше отстранено заради скрито от обществото отвличане на млад мъж, похитен, за да не отмъсти на човека, застрелял баща му.
Първа жертва в тази заплетена афера, която поразтресе вътрешното министерство, стана Пламен Куцаров. Служители от направлението "Контратерор" го задържали в сряда по подозрение, че е участвал в отвличането на Кирил Цигането от столичния кв. Люлин през есента на миналата година.
Младият мъж и до днес е в неизвестност. Според запознати той е бил похитен, за да не отмъсти на мъжа, застрелял баща му месеци по-рано също в столичния кв. Люлин.
Инцидентът станал още на 31 октомври 2006 г. Тогава на паркинг пред бл. 429 се скарали двамата съдружници, които го стопанисвали - известният в софийския ъндърграунд Ивайло Георгиев-Пуфи и бащата на Киро - Александър Божилов, роден през 1950 г.
Страстите се разгорещили твърде много и Георгиев извадил картечен пистолет и открил огън по Божилов. Застрелял го на място, след което избягал.
Веднага след убийството Пуфи се укривал няколко дни, след което се предал, но много скоро по неизвестни причини е бил освободен от ареста. Киро Цигането решил да отмъсти за баща си и не спирал да говори за това в следващите две години.
За да не убие Пуфи, той е бил отвлечен през есента на миналата година. Предполага се, че веднага след похищението младият мъж е бил умъртвен, а трупът му закопан в безлюдна местност.
Групата, изпълнила мократа поръчка обаче имитирала преговори за освобождаването му с негови близки хора, за да забави разкриването на престъплението. Според неофициална информация дори за живота му бил платен откуп.
Точно тези преговори са били водени от задържания от антимафиотите Пламен Куцаров. Това се доказвало и от специална експертиза по случая, направена в института по криминалистика на МВР. По време на разпитите обаче заподозреният не признавал.
В късния следобед в сряда Куцаров бил закаран в Института по психология на МВР, където е разпитан на детектор на лъжата.
Тестът с полиграф показал категорично, че той лъже. Мъжът обаче упорито отказвал да признае. Той обяснил само, че е кокаинов наркоман, но твърдял, че е оставил дрогата още през 2006 г. Казвал, че не знае нищо за Киро Цигането, нито къде е погребан той, но апаратурата отчитала, че лъже.
Около 20,15 часа антимафиотите го отвели от института, за да продължат разпита в сградата на бившата ГДБОП.
Те се надявали, че Куцаров ще направи самопризнания и дори че може да ги отведе до
мястото, където е закопан трупът на Киро Цигането.
В автомобила на връщане някъде в столичния кв. Лозенец внезапно Куцаров се оплакал, че му е много лошо. Антимафиотите му предложили вода, но той отказал. Те обърнали автомобила към институт "Пирогов", но когато пристигнали там, мъжът вече бил мъртъв.
Според слухове арестантът е бил ударен веднъж в областта на сърцето и тогава му прилошало. В първоначалната медицинска експертиза за смъртта му обаче няма никакви данни за насилие върху него, научи "24 часа".
Трупът на Куцаров е в Съдебна медицина, но експертизата там ще бъде готова след няколко дни. До 5 дни вътрешна проверка в МВР също трябва да излезе със становище по случая.
Почти 4 часа след смъртта на мъжа обаче лидерите на бандата, отвлякла Киро Цигането, са заспали спокойно, тъй като по тяхна поръчка бе очистен втори човек, замесен в похищението.
Легендарният крадец Йордан Цонков-Джиджи, за когото се смята, че е снабдил групата с колата, с която са отвлекли младежа, бе застрелян от наемен убиец с "Калашников".
Двете лица не са от една и съща група за отвличания. Единственото общо между тях е, че представляват интерес за МВР, заяви генералният комисар на МВР Павлин Димитров.
Покушението срещу Цонков стана в столичния кв. Люлин. Килърът открил огън по автомобила му в движение до блок 914.
Джиджи, който е един от най-известните крадци у нас, изпращал млада жена на име Теодора към дома й със суперлуксозния си мерцедес S-класа 30-ина минути след полунощ.
Те се движели в 9-и микрорайон в квартала, когато зад тях изскочила друга кола, а отвътре някой започнал да стреля.
Джиджи в първите секунди не реагирал и автоматичен откос надупчил на повече от 10 места лимузината му. Ранен, но жив, Цонков скочил върху педала на газта и завил в сляпата улица край блок 914. Заради високата скорост и светкавичната маневра обаче той изгубил контрол върху мерцедеса и го забил в паркиран москвич. От удара лимузината отскочила, блъснала микробус, почти отсякла метална улична лампа и се забила под 45 градуса в трети автомобил - "Опел Астра".
"Чух стрелба, после зверския сблъсък от верижната катастрофа и после пак един автоматичен откос", разказа Емил Барухов, който живее в най-близкия вход на блок 914.
Разследващи смятат, че след катастрофата на мерцедеса наемният убиец е слязъл от колата си и е изстрелял още няколко куршума от по-близко разстояние, за да е сигурен, че Джиджи няма да оживее.
Като по чудо след дъжда от куршуми напълно невредимо, само с няколко одрасквания от катастрофата, се отървало младото момиче, което се возело в колата на Цонков. Очевидци разказаха, че охранители от близък магазин се притекли на помощ на Теодора и светкавично я измъкнали от мястото на инцидента. В аналогичен случай преди 8 г. в Горни Лозен до София оцеля 17-годишна ученичка, която правеше френска любов на Иван Стоянов-Кубето, докато двама мъже стреляха по автомобила му с автомат "Калашников" и с пистолет "Макаров". Още около 1 часа в нощта срещу четвъртък на лобното място на Джиджи пристигнали десетки полицаи. Цяла нощ те правили оглед, а трупът бил прибран от "Съдебна медицина" едва около 5 часа сутринта. Криминалисти намерили у убития едва около 20 лева, както и документи за луксозния автомобил. При втория оглед вчера полицаи изброиха повече от 20 дупки от куршуми по колата на Цонков.
Чистка в МВР заради 2 трупа, пише „Монитор"
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков реагира веднага и отстрани шефа на антимафиотите комисар Петър Владимиров, заместника му Камен Михов и началника на сектор "Контратероризъм" комисар Атанас Димитров.
Освен тях поста си напуска и директорът на дирекция "Досъдебно производство" старши комисар Деньо Терзийски, който е пенсиониран. За директор на антимафиотите е назначен досегашния шеф на отдел "Наркотици" Станимир Флоров.
В заповедта на министър Миков е посочено, че началниците от бившата ГДБОП са временно отстранени заради инцидента с починалия арестант. В момента тече проверка на Инспектората към МВР и прокуратурата, която трябва да установи дали смъртта на издъхналия Пламен Куцаров е насилствена.
Той беше отведен в сряда вечерта на разпит с детектор на лъжата в Института по психология към МВР. По данни на разследващи Куцаров е участвал в отвличането на лице с прякор Цигането, за което е платен откуп, но не е върнато.
Според прокуратурата 29-годишният Пламен е човекът, водил преговорите за живота на похитения. Куцаров не издържал проверката с полиграфа и полицаите го натоварили в патрулката, за да го закарат в ГДБОП и да му повдигнат обвинение. По пътя на задържания му прилошало и шофьорът сменил курса към "Пирогов". Куцаров издъхнал с белезници на китките в полицейската кола. Лекарите само констатирали смъртта му около 21 часа.
От "Пирогов" съобщиха пред "Монитор", че по тялото му не е имало видими белези от насилие. Аутопсията на Куцаров не е направена в болницата, защото той е докаран мъртъв. Тялото му е закарано в Катедрата по съдебна медицина към Александровска болница. От полицията обявиха, че 29-годишният мъж употребявал наркотици.
Само 4 часа след смъртта на арестанта жителите на столичния квартал "Люлин" 9 били събудени от изстрели. Криминално проявеният Йордан Цонков Цонков с прякор Джиджи бил разстрелян с автомат пред блок 914. Той е другият заподозрян в групата за отвличане, която се свързва с изчезването на Цигането. Според източници на вестника Джиджи отговарял за доставката на автомобилите за похитителите и проучването на потенциалните жертви.
Във фаталната вечер той спрял да остави приятелката си Теодора пред блока, когато го покосили куршумите. Стрелците изпразнили цял пълнител в колата му "Мерцедес S-класа". Над 10 дупки преброиха криминалисти в предното стъкло на автомобила от страната на шофьора. Задната врата зад водача също бе надупчена. Съседи разказаха, че са чули два откоса.
"Първо помислих, че са бомбички, защото гърмежът не беше много силен. След това обаче чух женски писък. Отворих прозореца и видях момиче, което пищи, а до нея имаше друго момче, което говореше по телефона. Сигурно е викал помощ", обясни мъж, който живее в блок 914. Пристигналите на мястото полицаи помислили, че е станала катастрофа, защото колата била блъсната в стълб пред блока. Криминалисти обаче предполагат, че след първите изстрели Цонков инстинктивно е натиснал педала на газта. Пристигналите лекари само констатирали смъртта.
Според разследващи странен е фактът, че приятелката Теодора се е разминала без никаква драскотина при толкова изстрели. Нейният апартамент се намира на стотина метра от блок 817, където живее Джиджи.
От МВР съобщиха, че Цонков е регистриран за кражби на автомобили и разследван за финансови престъпления.
Застреляният Джиджи свързан с Таки
Разстреляният в "Люлин" Йордан Цонков Цонков с прякор Джиджи е бил свързан със сочения за наркобос Христофорос Аманатидис-Таки, твърдят източници на "Монитор" от прокуратурата. Според една от версиите отвлеченият бизнесмен с прякор Цигането е дължал на Таки над 500 000 евро. Това е причината той да изчезне безследно, като със задачата били натоварени именно разстреляният Цонков и починалият в полицейската кола Пламен Куцаров.
Пред блока на Цонков вчера се бяха събрали част от дилърите в "Люлин", които го оплакваха.
Според полицаи от Девето Джиджи е започнал както повечето бандити от мотел "Божур" край София, като постепенно се издигнал в йерархията. Занимавал се е с кражби на коли, но в последно време зарязал този бизнес. Срещу Джиджи има водено разследване за наркотици и пране на пари. Хора от квартала разказаха, че редовно го забелязвали зад волана на скъпи коли.
Справка във фирмения регистър ДАКСИ показва, че на името на Йордан Цонков Цонков има две фирми -"Айс Ем Джи" и "Панама 2005". И двете са регистрирани в "Люлин", като в предмета на дейност е посочено търговско посредничество с разнообразни стоки и търговия на едро с електрически домакински уреди.
Свекърва купи нова кола на снаха със стотинки, съобщава „24 часа"
Бизнес дамата от Стара Загора Николина Алендарова купи вчера за снаха си чисто нов "Хюндай АИ10" за 19 000 лв., като плати цялата сума с монети от по 20, 50 ст. и 1 лв.
Подаръкът е за снахата Александра, която днес става на 25 г.
Монетите за покупката били грижливо опаковани в 47 консервени кутии от доматено пюре и тежали около 200 кг.
Алендарова е собственик на консервната фабрика "Дипси". Тя събрала стотинките за половин година от оборота на фирмата си, която на ден има около 20 т продукция - лютеници, кетчуп, доматено пюре, горчица и конфитюри.
Идеята за изненадата се родила спонтанно вчера по обяд, призна бизнес дамата.
"Исках да изненадам снаха си, с която сме в много добри отношения", обясни тя.
Бизнес дамата е позната в Стара Загора с нестандартните си идеи. През 2002 г., когато се унищожаваха ракетите "Скъд" и "Фрог" и старозагорци се вдигаха на протести, нейната фабрика пусна в продажба детски сокчета под формата на "лимонки" с имената на ракетите.
Топлото набивал френски сирена с пари на абонати, разкрива „Монитор"
Вальо Топлото си падал по френските сирена и диетичните храни. Това стана ясно вчера по време на поредното заседание по делото за безстопанственост срещу бившия директор на "Топлофикация - София" Валентин Димитров. Преди половин година прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост срещу Димитров и още шестима бивши членове на борда на директорите. Според държавното обвинение в периода 2003-2006 г. те са изразходвали необосновано 2 милиона лева за "представителни разходи".
Пред Софийския градски съд домакинката на дружеството в този период Илияна Качакова съобщи как Валентин Димитров е бил снабдяван за собствени нужди със сирена и ароматизатори. Доставките за шефа са правени от един от снабдителите на дружеството - Александър Павлов.
Поръчвани са били диетични храни, но и косачки за трева, маркучи, аксесоари за GSM и дори устройства за гонене на кучета. Според Топлото те били използвани от инкасаторите на дружеството.
Пари на "Топлофикация" са били давани и за специални соли за вана, която била в рехабилитационен кабинет, ползван понякога единствено от Димитров, електрически печки за отопление. Купувани са водни ски, бинокли, лодка и джет за базата на дружеството в Приморско. "Подобни доставки за други директори не е имало", свидетелства домакинката. По думите й лимитът за представителни разходи в дружеството е надвишаван многократно.
Жълти и червени на нож за АЕЦ, обобщава „Стандарт"
Жълто-червена война заради III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" подпали чергата на тройната коалиция. Дипломат номер 1 и евроминистърът Гергана Грънчарова кръстосаха шпаги по време на вчерашния парламентарен дебат за отварянето на реакторите. Ивайло Калфин обяви, че трябва да започне процедура по временното пускане на блоковете. Така той защити тезата на социалистите, че търпим загуби от газовата криза и трябва да ги компенсираме. Царистката Грънчарова обаче отсече, че този член от договора ни с Евросъюза за пускането на двата реактора е неприложим сега.
С 15 на сто по-евтин ток ще плащат българите, ако бъдат отворени III и IV реактор на АЕЦ "Козлодуй", обяви вчера по време на дебатите бившият директор на централата Йордан Костадинов и настоящ депутат от БНД. Независимо от това жълтите отцепници се обявиха срещу предложението на мнозинството за започване на диалог с Европейската комисия за рестартиране на двата блока в съответствие с техническите възможности и изискванията за безопасна експлоатация. На коренно различна позиция пък бяха депутатите от движение "Напред". Няма нито един юридически или технически аргумент, заради който III и IV реактор да не бъдат отворени, категоричен бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Властта пред взрив заради АЕЦ, пише и „Сега"
Парламентът ще реши днес дали да даде мандат на правителството за преговори с Европейската комисия за повторното отваряне на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Вчера по този повод се разразиха горещи дискусии. Управляващата коалиция се разцепи. БСП е твърдо за рестарта на двата реактора, а НДСВ е категорично против и ще гласува заедно с опозицията.
Министрите на икономиката и на външните работи Петър Димитров и Ивайло Калфин заявиха, че причините за затварянето на реакторите са били изцяло политически, а не технически. И двамата призоваха България да се възползва от правата си по договора с ЕС. "Кога да ги използваме, ако не сега?! Защо сме ги договаряли тези възможности?", запита Петър Димитров. Той упрекна противниците на отварянето, че пречат на правителството да поиска съдействие от ЕК. "И Ньойския договор да обсъждаме, едните ще казват "да", другите "не", разсърди се министърът.
Предявяваме претенции към "Газпром", разкрива „Дума"
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви вчера, че държавата ще предяви претенции за понесените преки и косвени загуби от спирането на доставките на газ за България директно към дружеството "Газпром". Това ще бъде направено най-вероятно от името на българското правителство, поясни той.
Димитров обяви още, че ще поискаме солидарна помощ от ЕС, ако загубите ни от кризата са по-високи от 0,6 процента от БВП на България. По неговите думи съгласно европейските традиции, ако загубите са повече от 0,6 процента от БВП, се обявява "катастрофа в съответната държава" и се иска солидарна намеса от ЕС. Кризисният щаб в Министерството на икономиката и енергетиката след пускането на природния газ се занимава с определяне на косвените загуби на българската икономика. По думите на министъра от 406 наблюдавани предприятия 266 са декларирали, че търпят преки загуби от кризата с доставките на природен газ за страната ни. Дневните преки загуби са в размер на 15 228 840 лева. По експертна оценка, направена от самите дружества, загубите на фирми се изчисляват на 196 952 165 лева. Председателят на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай заяви, че загубите ще достигнат 500 млн. лева.
Дебатът на България в момента е има ли кризисна ситуация и дали да поискаме помощ от Европа, разбира се, ЕС може да реши да ни подкрепи не по начина, по който сме поискали ние, каза министър Димитров.
Петър Димитров припомни, че в договора за присъединяване на България към ЕС има клауза, според която през първите три години след присъединяването ни, при настъпване на сериозни и трайни затруднения, в който и да е сектор на икономиката, или затруднения, можещи да причинят сериозно влошаване на икономическата ситуация в дадена област, България и Румъния могат да поискат разрешение да предприемат защитни мерки, за да възстановят положението и да адаптират засегнатия сектор.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини