От х:

Днес в x:

Краен срок: Последни записвания за новия парламент

На 8 февруари изтича срокът, в който партиите, коалициите и инициативните комитети могат да подават документи за регистрация в предстоящите предсрочни парламентарни избори.

8 партии и 6 коалиции до момента са подали заявление за участие в изборите.

Партиите, внесли документи за регистрация са: ГЕРБ, ПП "Воля", Движение за радикална промяна "Българската пролет", ПП "Българско национално обединение", ПП "Глас народен", Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ), Партия на Зелените и Партия "Възраждане". Четири от тях вече са регистрирани, а останалите чакат проверка. Коалициите, които са подали заявление за предсрочния вот до момента са: "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО", Реформаторски блок, "Коалиция на недоволните", "АБВ - Движение 21", "Обединение ДОСТ" и Коалиция "Нова република".

До 17.00 часа всички останали формации, които желаят да се включат в предизборната надпревара, могат да внесат своите документи в централата на Централната избирателна комисия. В 9.30 часа се очаква това да направят от коалиция „БСП за България”, а час по-късно ПП „Движение за права и свободи” също ще подаде документите си за участие в изборите, пише "Фокус". 

Очаква се днес за изборите да се регистрира и коалиция "Да, България", в която ще участват формално "Да, България", но не като партия, "Зелените" и още една политическа формация. 

За да участват в изборите партиите и коалициите трябва да са внесли най-малко 2500 подписа в ЦИК, както и депозит от 2500 лв. в БНБ. Преди да бъдат включени в регистрите на ЦИК техните документи, както и събраните подписи, минават необходимите проверки за легитимност.

Регистрацията на кандидатските листи в Районните избирателни комисии (РИК) е до 32 дни преди изборния ден. Очаква се жребият за номерата на партиите и коалициите в изборната бюлетина да бъде изтеглен на 22 февруари. Официално предизборната кампания започва на 24 февруари и ще продължи до 24 март.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини