От х:

Днес в x:

ЦИК: Ако има изпълнители, ще успеем с машинното гласуване

Ако се явят изпълнители за обществената поръчка, ще успеем да организираме машинното гласуване, заяви членът на ЦИК Румяна Сидерова след решението на съда.

Днес Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК на предсрочните избори в края на март да може да се гласува машинно само в 500 избирателни секции. 

Повод за това стана жалба от "Нова Република" на Радан Кънев, в която беше припомнено, че според Изборния кодекс от тази година машинното гласуване трябваше да бъде въведено във всяка секция.

След решението на ВАС трябва да се случи именно това - да бъде осигурена машина за всички 12 500 секции в страната.

От ЦИК веднага заявиха, че ще се съобразят с решението на съда и ще организират процедура за обществена поръчка, но подчертаха, че времето е много малко, а и ще им трябва по-голям бюджет.

„Сега, в момента сме в период на изработване на решение. Сутринта сме си взели решението на ВАС и в момента работим по въпросите, за да решим какво правим и как го правим. Най-вероятно утре до края на деня ще има решение", коментира пред "Фокус" Румяна Сидерова. 

По думите ѝ предстои да стане ясно дали ЦИК ще успее да организира машинното гласуване. 

„Ако се явят изпълнители, ще успеем. Не мога да отговоря. Дали ще успее – това е въпрос на някакви прогнози, които не могат да се осъществят и не е нещо сигурно като действие. Сто на сто ЦИК ще време решение, но не искайте от нас да е днес. Това не е просто решение, както мислеха жалбоподателите. Това е нещо много по-сложно“, допълни членът на комисията. 

Бившият депутат от ГЕРБ Менда Стоянова обаче изрази притеснения, че обществената поръчка може да се проточи твърде дълго, ако някой от участниците обжалва.

Манолова: Не може институциите да не изпълняват закона

Не е добър знак към гражданите, ако институциите откажат да изпълняват една или друга законова разпоредба заради трудности, коментира междувременно пред журналисти в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова. 

„Съдът каза образно, че всички институции са длъжни да спазват законите, независимо дали им е трудно или лесно да го направят. Става дума за изискването в Изборния кодекс да има машини във всички изборни секции”, подчерта тя. 

По думите й, след като в закона пише, че гражданите имат право да гласуват машинно или с хартиени бюлетини, това право трябва да им бъде осигурено. 

„Ако някоя институция е смятала, че не е в състояние да организира изпълнението на закона, ще припомня, че в края на месец октомври Изборният кодекс беше отворен и там можеха да се правят промени, а след това имаше още няколко месеца време”, добави Манолова.

От "Да, България" пък настояха за външен независим одит на машините за гласуване.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини