От х:

Днес в x:

Училищата ще плащат пари за транспорт на пътуващите учители

Учителите, които пътуват, за да преподават в населено място, което е по-голямо от това, където живеят, също ще могат да получават пари за транспорт. Средствата ще идват от бюджета на съответното училище. Това гласи анекс към Колективния трудов договор за системата на народната просвета от средата на декември миналата година, съобщава образователното министерство.

Законът за предучилищното и училищното образование предвижда държавата да покрива разноските за път само на педагозите, които работят в малки селища извън местоживеенето си. В съответствие с него на 16 януари Министерството на образованието и науката прие Наредба за условията и реда за възстановяване на транспортните разходи или тези за наем на педагогическите специалисти, която определя като малки населените места с до 5000 жители.

В този обхват попадат 50% от детските градини и над 45% от училищата в страната. В тях работят над 75% от пътуващите педагози.

Разходите на останалите 25% от пътуващите учители ще бъдат възстановявани по преценка на директора, ако в училищната каса има достатъчно пари.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини