От х:

Днес в x:

Граничари на Балканите бият деца бежанци, алармира НПО

Деца бежанци и мигранти редовно страдат от ухапвания от кучета и жестоки побои от полицията, докато се опитват да пресекат граници по протежение на Балканския маршрут. Това алармира неправителствената организация "Спасете децата", цитирана от "Индипендънт".

12-годишни деца са насилствено и незаконно изтласквани назад към Сърбия от Унгария, Хърватия, въпреки че вече са прекосили границата, съобщава благотворителната организация.

До 100 бежанци пристигат в страната всеки ден, като децата съставляват 46 % от новопристигналите.

"Мигрантите са бити от полицаи и хапани от кучета, крадат се одеалата и обувките им. Това е начинът, по който полицията прави преминаването им, колкото се може по-трудно", коментира говорителката на организацията Джема Паркин.

"Цяла група тийнейджъри ми казаха, че побоите, ухапванията от кучета и отблъскването са станали обичайни", допълва тя.

Според информация от Върховния комисариат на ООН за бежанците 1600 мигранти са били незаконно принудени да пресекат обратно границите на балканските страни от ноември. Така онези, които пристигнали в Белград се оказали блокирани в капан и неспособни да продължат пътуването си.

Благотворителната организация смята, че приблизително 30 деца на ден нелегално са връщани обратно в Сърбия. На много бежанци им се отказва правото, съгласно закона за убежищата, за индивидуална оценка на техните нужди от международна закрила.

12-годишно дете от Афганистан споделило пред "Спасете децата": "По време на пътуването имах много проблеми, особено в горите. Българската полиция ни би, взе ни парите и ни пита защо идваме в Европа. Имахме проблеми и с мафията".

От "Спасете децата" алармират, че изтласкването със сила обратно кара повече мигранти да прекосяват гори и покрити със сняг планини, които граничат с България, за да опитат да продължат пътуването си.

"Едно иракско семейство с 8-годишна дъщеря вървяло през нощта с две одеала между тях при минус 12 градуса. Когато момичето пристигнало в хуманитарния център в Белград било сериозно пострадало", обясни Паркин.

Благотворителните организации се страхуват, че Сърбия се превръща в "сметище" за бежанци и мигранти, на които е отказан достъп до съседните страни.

Правителството е било категорично, че може да приеме само 6000 бежанци - смята се, че в момента в страната има около 7000.

След достигането на своята квота, сръбските власти посъветваха неправителствените организации да се въздържат от осигуряване на топли дрехи, храна и обувки за хората, които са извън официалните приюти.

От "Спасете децата" заявяват, че мерките са довели до скок в броя на бежанците, които страдат от измръзване в нетърпимите условия.

8-годишни непридружени деца, много без ръкавици или подходящи обувки, продължават да спят в изоставени складове в Белград при смразяващи температури, чакайки трафикантите да осигурят нелегално влизане в Унгария.

Около 20 % от децата бежанци в Сърбия са непридружени и пътуват сами.

"В интерес на истината бежанската криза не е затихнала. Това е просто един по-опасен маршрут, особено за децата", коментира мениджърът на "Спасете децата" за Сърбия.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    0 0
    11:14, 26 яну 2017
    Българите нямат пари за хляб и вода, Афганистанските заселници имат пари до вратите преди Берлин.

    Намери грешката !
Последни новини